Белорусија појачава војно присуство на граници са Украјином

Белоруски министар одбране је појаснио да су белоруске снаге ПВО идентификовале циљеве, који су долетели из Украјине, као беспилотне летелице

Председник Белорусије Александар Лукашенко наредио је да се појача присуство трупа на граници са Украјином, рекао је шеф Министарства одбране Републике Виктор Хрењин.

"Узимајући у обзир развој ситуације у Украјини, као и у Курској области Русије, главнокомандујући Оружаних снага је дао упутства да се појача груписање трупа на Гомељском и Мозирском тактичком правцу како би се одговорило на било какве могуће провокације", наводи се у саопштењу Хрењина објављеном на званичном Телеграм каналу белоруског Министарства одбране.

Он је нагласио да белоруска војска пажљиво прати ситуацију и да је спремна да одговори на све промене.

Хрењин је изнео и детаље о нарушавању ваздушног простора Белорусије, који се догодио јуче, о чему је говорио и Лукашенко.

Министар је појаснио да су белоруске снаге ПВО идентификовале циљеве, који су долетели из Украјине, као беспилотне летелице.

Према информацијама које је раније изнео председник Белорусије, јуче у 19.04 часова, на висини од километар и по и удаљености од 6,5 километара, снаге ПВО су уништиле више циљева изнад територије Белорусије, а током ноћи и јутра се трагало за остацима уништених циљева.

Други део летелица обориле су јединице ПВО руске војске у близини Јарославља.

"Ово сматрамо провокацијом против Републике Белорусије", нагласио је министар и додао да су у поменута подручја упућене војне јединице Снага за специјалне операције, копнене војске и ракетних снага, укључујући оне опремљене вишецевним системима "полоњез" и ракетним комплексима "искандер".