Русија

Заустављен још један продор Украјинаца у Курској области, уништена три лансера и радар "патриота"

Кијев је у току претходног дана изгубио укупно 1.700 војника, саопштило је руско Министарство одбране
Заустављен још један продор Украјинаца у Курској области, уништена три лансера и радар "патриота"© Алексей Майшев / РИА Новости

Оружане снаге Русије зауставиле су покушај пробоја украјинских снага на руску територију у региону Беловског округа у Курској области, саопштило је руско Министарство одбране.

Руске снаге су на том правцу избациле из строја до 230 украјинских војника и уништиле су четири оклопна транспортера, од којих су три америчке производње "страјкер", као и 38 јединица борбене технике.

Системима ПВО, Оружане снаге Русије уништиле су четири тактичке ракете "точка-у", једну вођену бомбу "хамер", 15 пројектила система ХИМАРС и "вампир", као и 71 беспилотну летелицу украјинских снага.

"Дејствима оперативно-тактичке авијације, ракетних снага и беспилотних летелица руске снаге уништиле су три лансера и једну радарску станицу Ан/МПК-65 ПВО система 'патриот', као и неколико складишта муниције", наводи се у саопштењу.

Јединице групе трупа "Север" руских снага неутралисале су до 190 украјинских војника и уништиле два тенка, једно борбено возило пешадије, један оклопни транспортер, седам борбених оклопних возила, један вишецевни лансер ракета "РАК-СА-12", три хаубице "Д-30" и једно складиште муниције.

Јединице групе трупа "Запад" руских снага заузеле су повољније борбене положаје и одбиле су два непријатељска напада приликом чега је из строја избачено више од 520 украјинских војника, један тенк, два борбена оклопна возила "Козак", пет артиљеријских система, један контрабатеријски радар америчке производње, два складишта муниције и две станице за радио-електронску борбу.

Јединице групе трупа "Југ" побољшале су своје тактичке положаје и том приликом елиминисале су до 385 украјинских војника, једно борбено возило пешадије, седам артиљеријских система, једну станицу за радио-електронску борбу и два складишта муниције.

Јединице група трупа "Центар" одбиле су три непријатељска напада услед чега је неутралисано до 425 украјинских војника, два борбена возила пешадије,, од који један "бредли", оклопно возило "козак", као и шест артиљеријских система.

Јединице групе трупа "Исток" побољшале су своје тактичке положаје дуж линије фронта и елиминисале су до 110 украјинских војника, један топ "Д-20" и једну станицу за радио-електронску борбу.

Јединице групе трупа "Дњепар" избациле су из строја до 70 украјинских војника и уништиле једну непријатељску хаубицу и један контрабатеријски радар, три складишта муниције и једну станицу за радио-електронску борбу.

image