Белорусија приказала остатке оборених дронова: Летелице украјинске војске имале западне компоненте

На видео снимку објављеном на званичном Телеграм каналу Министарства одбране, приказани су угљенисани метални делови нечега што изгледа као крило и део трупа дрона

Министарство одбране Белорусије објавило је снимке на којима се могу видети остаци украјинских дронова, који су оборени у белоруском ваздушном простору раније током недеље.

На видео снимку објављеном на званичном Телеграм каналу Министарства одбране, приказани су угљенисани метални делови нечега што изгледа као крило и део трупа дрона разбацани по шумовитом подручју.

Белоруска војска није прецизирала који типови беспилотних летелица су пресретнути.

Према писању белоруских медија, дронови су били опремљени разноврсном електроником и опремом произведене у земљама чланицама НАТО-а, укључујући америчку антену и белгијски систем за навигацију.

"Делује да је оборене дронове Украјина производила заједно са НАТО инжењерима", пренела је белоруска агенција Белта.

Подсећања ради, председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да су 9. августа украјински борбени дронови оборени изнад територије републике, као и да су други део летелица оборили припадници руске војске изнад територије Руске Федерације.

Због тога, белоруски председник је наредио да се појача присуство трупа на граници са Украјином, изјавио је шеф Министарства одбране Републике Виктор Хрењин. 

До сада, ни Кијев ни његови западни партнери нису коментарисали поменути инцидент, а Министарство спољних послова Белорусије, је због читаве ситуације позвало на разговор отправницу послова Украјине Олгу Тимуш и захтевало од Кијева да предузме мере за спречавање оваквих инцидената.

Минск је такође упозорио да такве активности Кијева могу довести до даље ескалације.