Русија

У Русији почиње форум "Армија 2024": Рекордан пораст интересовања за руско оружје у свету (ВИДЕО)

На форуму ће учествовати званичне војне делегације 83 државе, а као посебни део изложбе приказано је оружје које се добро показало током Специјалне војне операције

У конгресно-изложбеном центру "Патриот" у Москви отвара се војно-технички форум "Армија 2024" који ће се одржати од 12. до 14. августа.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, на форуму ће учествовати званичне војне делегације 83 државе.

На догађају учествују представници више од 120 страних компанија, а националне изложбе и појединачне штандове предузећа војно-одбрамбене индустрије формирали су Белорусија, Иран, Индија и Кина.

На форуму ће бити представљено преко 20.000 производа војне и двоструке намене.

"Статична изложба формирана је на основу искуства из Специјалне војне операције. Преко хиљаду домаћих и страних предузећа и организација представиће преко 20.000 производа", наводи се у саопштењу.

Као посебни део изложбе приказано је оружје које се добро показало током специјалне војне операције: БМП-2М са борбеним одељењем "бережок", тенкови Т-90М "прорив" и Т-80БВМ, оклопно возило БРЕМ-1М, самоходно артиљеријско оруђе "флокс" и "малва", приобални ракетни систем "бастион", оперативно-тактички ракетни систем "искандер-М", систем "торнадо-С", тешки бацач ватре "ТОС-2".

Како је рекао за Спутњик заменик генералног директора корпорације "Ростех" Владимир Артјакјов, извозни портфељ поруџбина руских војних производа први пут је премашио 60 милијарди долара.

"Од почетка Специјалне војне операције, упркос санкцијама, бележимо рекордан пораст интересовања за руско оружје у свету. Извозни портфељ поруџбина премашио је 60 милијарди долара – то се још није десило", рекао је Артјаков.

На форуму ће бити приказана и техника стране производње, заплењена током Специјалне операције. Реч је о тенковима америчке и немачке производње "абрамс" и "леопард", као и борбеном возилу пешадије "бредли".

Међународни војно-технички форум "Армија" је изложбени догађај који организује Министарство одбране Руске Федерације у циљу демонстрације иновативних идеја и достигнућа у области високотехнолошке производње. Форум се одржава од 2015. године.

image