Русија

Руски министар одбране Андреј Белоусов: Ово су четири услова за успех у сукобу са Западом

Најсавременије оружје, нове тактичке методе ратовања уз коришћење роботских комплекса и беспилотних система, напредни системи за управљање на основу вештачке интелигенције и стално унапређење обуке војних лица – неопходни су предуслови за победу над Западом, поручио је Белоусов
Руски министар одбране Андреј Белоусов: Ово су четири услова за успех у сукобу са ЗападомGetty © Kremlin Pool

Специјална војна операција је оружани сукоб између Русије и колективног Запада под вођством Сједињених Aмеричких Држава, који је изазван жељом Вашингтона и његових савезника да очувају доминацију у свету, рекао је руски министар одбране Андреј Белоусов на церемонији отварања форума "Армија 2024".

Белоусов је навео да је важно разумети да је успех у таквим сукобима као што је овај са Западом могуће постићи само уколико се буду поштовали "основни услови". А то су, како је навео, следећи: 

"Први је да се трупама обезбеди најсавременије оружје. Пре свега, оружје високе прецизности. Други је употреба нових тактичких метода ратовања, укључујући и коришћење беспилотних система и роботских комплекса. Трећи услов је стварање ефикасног система за управљање уз коришћење напредне технолошке основе, укључујући вештачку интелигенцију. И четврто – стално унапређење обуке војних лица, углавном командног особља. Само такав интегрисани приступ омогућава предност над непријатељем".

Управо на основу ових принципа је осмишљен овогодишњи програм форума "Армија 2024", открио је министар. Према његовим речима, главни програм ће бити повезан са искуством који је руска војска стекла током СВО и новим облицима ратовања, а део програма биће посвећен и решавању задатака са којима се данас суочавају руска армија и флота. 

Интересантно је да ће на изложби бити представљени и производи које су направили "грађани, радни колективи и мали и средњи бизнис" за потребе руских бораца у зони СВО, а најављено је и да ће страни гости форума моћи не само да се упознају са најновијим и најперспективнијим наоружањем, већ и потпишу обострано корисне уговоре у циљу јачања оружаних снага њихових држава.

Форум ће се у наредним данима одржати у Московској области, а на њему ће присуствовати стручњаци и делегације из десетина земаља света. Осим Русије, своје изуме у сфери одбране и војске представиће и Индија, Иран, Кина и Белорусија, а потпредседник Владе Србије Александар Вулин биће један од страних званичника који ће посетити овај форум. 

image