Русија

"Гаспром": Наставља се испорука гаса преко Курске области

Након масовног напада украјинских снага на Курску област, из "Гаспрома" данас потврђују да се испорука гаса преко ове области у Европу одвија у договореном обиму
"Гаспром": Наставља се испорука гаса преко Курске областиGetty © Patrick Pleul/picture alliance

"Гаспром" наставља да испоручује гас преко територије Украјине путем станице Суџа у Курској области Русије, потврдио је званични представник компаније Сергеј Купријанов.

Према његовим речима, испорука гаса се одвија у обиму који је договорен са украјинском страном, а данас он износи 39,6 милиона кубних метара, што је нешто мало више од јучерашње испоруке. 

Стандардан обим гаса који се испоручивао на Запад преко Суџе од почетка године износио је више од 40 милиона кубних метара сваког дана. Ипак, 7. августа, након масовног напада украјинских снага на Курску област, када су Украјинци покушали да заузму управо Суџански округ области, овај обим је смањен. Испорука гаса преко станице Суџе сада је једина маршута за транзит руске нафте кроз Украјину у Европу. 

Према подацима Евростата, "Гаспром" је прошле године преко ње испоручио око 15 милијарди кубних метара за годину дана, што одговара отприлике 4,5 одсто од укупне потрошње овог енергента која је за тај период регистрована у ЕУ. 

image