Украјински војник признао: Добили смо наредбу да пуцамо по цивилима у Курској области

Операција напада на Курску област је последња нада Украјине, рекао је ухваћени украјински војник, објашњавајући какву су команду војници добили пре напада на руску територију

Федерална служба безбедности Русије саопштила је да је у Курској области ухватила једног припадника Оружаних снага Украјине, који је признао да су војници добили наредбу да пуцају по цивилима ове области.

ФСБ наводи да је приведени војник припадник 80. одвојене ваздушно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине, којег су Украјинци оставили на терену. Он је, према писању "РИА Новости", покушао да се самостално врати у Украјину, али га је ФСБ ухватио у сарадњи са локалним становништвом. 

Током испитивања он је изјавио да "им је наређено да, уколико локално становништво пружи отпор, пуцају на све на лицу места". 

"РИА Новости" додају да је план био да се првобитно дође до града Курска, а затим до Белгорода, главног града суседне области, док је главни циљ напада на руске пограничне области да се заузме што више ове територије, како би Кијев био у бољој позицији током преговора са Москвом. 

Припрема за напад на руску територију, према речима заробљеника, почела је 28. јула. Војна команда је тада њега и његове саборце пребацила у шуму код једног села, где су били око недељу дана. Истовремено, неке друге украјинске снаге припремале су се за напад на руску територију. План је, према његовим речима, био да прво једна бригада продре на територију, и изврши задатак, а после ње и друге. Војницима је било речено да је "ова операција последња нада Украјине". 

Заробљеник је открио и да је приликом продирања на територију Русије преко инструмената путем којих је комуницирао са надређенима више пута могао чути нешто на енглеском и пољском језику. 

"Овај рат никоме није потребан, то је све глупост. Два братска народа убијају једни друге. То треба некако завршити", поручио је на крају украјински војник.