Путин о ситуацији у Курској области: Немамо о чему да разговарамо са Кијевом (ВИДЕО)

Председник Русије Владимир Путин истаче да је иза напада на руску територију жеља Кијева да побољша своју позицију током будућих преговора са Москвом

Главни задатак је да протерамо непријатељске снаге са наше територије, поручио је данас председник Русије Владимир Путин на састанку посвећеном ситуацији у Курској области.

Путин је истакао да ће одмах након тога задатак бити да се осигура безбедност границе са Украјином, која, како је објаснио, испуњава вољу западних господара да против Русије ратује рукама Украјинаца.  

Лидер Русије је истакао да је иза напада на руску територију жеља Кијева да побољша своју позицију током будућих преговора са Москвом. Ипак, како је додао, "о каквим уопште преговорима може да се говори са људима који неселективно нападају цивиле" и нуклеарне објекте. Напади на Курску област, према његовим речима, су, такође, покушај да се заустави продор руске армије, која, како каже, успешно напредује у свим правцима, и то 1,5 пута брже него пре напада на Курску област.

Председник Русије је наредио да се за снаге безбедности на терену обезбеди све што им је потребно, и када је реч о транспорту, медицини или финансијама. Обећао је да ће Москва без сумње одговорити на нападе и да ће постићи све своје циљеве. Ипак, Путин је упозорио да се очекују нови напади на пограничне области.

Оружане снаге Украјине користиле хемијско оружје 

Вршилац дужности шефа Курске области Алексеј Смирнов открио је на састанку да Украјинци тренутно држе под контролом 28 насеља области, оценивши да је ситуација тешка. 

Према његовим речима, судбина око 2.000 људи из ових насеља за сада је непозната. 

Курску област је, како је рекао, до сада напустило око 121.000 људи, а зна се да је погинуло 12 цивила. Рањена је 121 особа. 

Дубина продора у руску територију износи 12 километара, а ширина терена која је под контролом украјинских снага 40 километара.

Украјинске оружане снаге користиле су хемијско оружје у Беловском округу Курске области, саопштио је в.д. гувернера региона.

"Сви су живи, али и полицијски службеници и старешина села су отровани", рекао је Смирнов.

Смирнов је рекао и да на пограничним територијама Курске области делују диверзантске групе са руским документима.

"Постоји опасност да овде делују диверзантске групе у нашој униформи, у нашим аутомобилима, са нашим документима. Појачавамо патроле, ту је помогла Москва", рекао је Смирнов на састанку.