Русија

Руска обавештајна служба открива: САД нашле замену Зеленском

Незадовољство Владимиром Зеленским међу америчким елитама расте, а Вашингтон истражује могућности да га замени неком фигуром којом се може лакше управљати, оценили су руски обавештајци
Руска обавештајна служба открива: САД нашле замену Зеленском© Anna Rose Layden/Getty Images

Сједињене Државе сматрају да је бивши украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков погодан кандидат да замени Владимира Зеленског, што ће омогућити Западу да се боље припреми за преговоре са Русијом, саопштила је Спољна обавештајна служба Руске Федерације.

"Нови кандидат за место украјинског лидера требало би да одговара већини западних савезника. Вашингтон верује да ће смена Зеленског омогућити Западу да се 'боље припреми' за могући почетак преговора са Русијом", наводи се у саопштењу.

Како су навели, незадовољство Владимиром Зеленским међу америчким елитама расте, а Вашингтон истражује могућности да га замени неком фигуром којом се може лакше управљати.

"У демократској и у републиканској странци, све су гласнији они који изражавају сумњу у циљано трошење милијарди долара војне помоћи Кијеву. Зеленски предузима сумануте кораке који прете ескалацијом далеко ван граница Украјине", додали су.

Руски обавештајци су истакли да је америчка администрација већ наложила удруженим невладиним организацијама да развију сценарио за Аваковљев долазак на власт у Украјини и да се сада о том питању разговара са лидерима водећих украјинских опозиционих партија "Баткившчина" Јулијом Тимошенко и "Европске солидарности" Петром Порошенком, као и са низом утицајних посланика Врховне раде из владајуће партије "Слуга народа".

Како су додали, шеф кијевског режима је прешао на грозничаве акције, јер је углавном забринут за очување сопствених позиција власти, које су пољуљане од истека његовог председничког мандата.

Раније је Спољна обавештајна служба саопштила да се Запад спрема да "отпише" Зеленског.

Како су навели, Зеленски је у "потпуности изгубио независност".

Према СВР-у, он је "на кратком повоцу у рукама спонзора вашингтонског регионалног комитета".

image