Руски обавештајци: Од почетка године у Русији спречено 110 терористичких напада

Приведено је 1.050 особа умешаних у тероризам, открио је директор руске Федералне службе безбедности Александар Бортников

У Русији је од почетка ове године спречено 110 терористичких напада, а приведено 1.050 особа умешаних у тероризам, саопштио је директор руске Федералне службе безбедности Александар Бортников.

Он је нагласио да је Кијев уз подршку колективног Запада извршио терористички напада у Курској области, а да су на мети цивили и цивилни објекти.

"Од почетка године спречено је 110 терористичких напада у чијој припреми су учествовали грађани које је регрутовао непријатељ", казао је Бортников на састанку Националног антитерористичког комитета о питањима повећања спремности конститутивних субјеката Русије за одбијање терористичких напада и задацима спречавања терористичких претњи у контексту СВО.

Како је указао, разоткривено је 45 међународних терористичких ћелија, које су се бавиле врбовањем грађана северног Кавказа и миграната из централне Азије.

"Кијев уз подршку колективног Запада извршио терористички напада у Курској области, а на мети су цивили и цивилни објекти", додао је шеф ФСБ и истакао да су стране специјалне службе појачале врбовање руских држављана за терористичке активности.

Подсетимо, напад украјинских оружаних снага на Курску област почео је 6. августа.

У региону је више пута проглашавана ракетна опасност, након чега је уведена ванредна ситуација федералног нивоа.

Локално становништво се евакуише у друге регионе Руске Федерације.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Валериј Герасимов известио је председника Владимира Путина 7. августа да је руска војска зауставила напредовање Оружаних снага Украјине у дубину руске територије.