Од "детелине" до "прометеја" и "грома" : Шта је све приказано на форуму "Армија 2024"

На овогодишњем московском сајму наоружања и војне опреме представљено је више од 20.000 производа војне и друге намене, а посетиоци су имали прилику и да виде заплењена возила и другу војну опрему западне производње, допремљену из зоне СВО

У конгресно-изложбеном центру "Патриот" у Москви одржава се војно-технички форум "Армија 2024" који ће трајати од 12. до 14. августа.

Како је саопштило Министарство одбране Русије, на форуму учествују званичне војне делегације 83 државе, представници више од 120 страних компанија, а националне изложбе и појединачне штандове предузећа војно-одбрамбене индустрије поставили су Белорусија, Иран, Индија и Кина.

На овогодишњем московском сајму наоружања и војне опреме представљено је више од 20.000 производа војне и друге намене, а посетиоци су имали прилику и да виде заплењена возила и другу војну опрему западне производње, допремљену из зоне СВО.

Иако су као и током прошлогодишњег форума представљени бројни тенкови, борбена возила пешадије, транспортери, ракетни системи, хеликоптери, борбени авиони и добро познати системи ПВО који се већ налазе у оперативној употреби руске војске, делује да су највећу пажњу на "Армији 2024" привукле роботизоване платформе, беспилотне летелице и средства ПВО модификована за борбу против дронова.

Беспосадна самоходна хаубица и прво појављивање С-500 у јавности

Једна од главних новина овогодишњег форума је прва беспосадна самоходна хаубица МТС-15 "клевер" (детелина у преводу са руског језика), у калибру 122 мм. Заправо, ради се од чувеној совјетској хаубици Д-30, постављеној на роботизовану платформу гусеничара велике мобилности.

"Клевер" може дејствовати без посаде унутар возила, јер се њиме даљински управља са удаљености до 500 м чиме се чувају животи оператера, а познато је да хаубица има и аутоматски систем допуне муниције са четири гранате у борбеном комплету. Интегрисањем чувене хаубице на роботизовану платформу, Русија је поново показала своју способност да модернизује и прилагоди постојећа средства у складу са захтевима савременог ратовања.

Домет "клевера" је 15,3 км, може се дејствовати директном и индиректном ватром, а кратак рок (30 секунди) за прелазак из маршевског у борбени положај, и обрнуто, омогућава брзо напуштање ватреног положаја и избегавање противбатеријске ватре.

На овогодишњем сајму по први пут је представљен и систем ПВО великог домета С-500 "прометеј". Већина карактеристика овог комплекса и даље се држи у тајности, али је познато да се ради о наоружању способном за обарање претњи на дометима до 600 км и висинама до 200 км, које ће првенствено служити за заштиту кључних административних, војних и индустријских објеката.

У арсеналу С-500 налази се низ различитих ракета, а за сада је познато да посаде комплекса могу користити и ракете његовог претходника С-400, конкретно 40Н6 и 77Н6.

Нови "панцир" и системи за борбу против дронова "рапира 2" и "рапира 3"

Конструкторски биро из Туле је на "Армији 2024" представио нову варијанту, сада већ чувеног система ПВО кратког домета "панцир", под ознаком "панцир-смд".

Нова варијанта система опремљена је радаром са активном фазном антенском решетком (АФАР), способним за откривање беспилотних летелица са изразито малим радарским одразом на дометима 5-7 км. Истовремено, домет за откривање ракета у калибру 122 мм износи око 10 км.

Уз нови осматрачки, "панцир-смд" задржава нишански радар 1РС-2 "шлем", присутан код осталих варијанти овог система ПВО, који се користи за праћење и захват циљева. Такође, постоји могућност да ће "шлем" такође бити замењен АФАР радаром.

Главна разлика у односу на досадашње варијанте огледа се у уклањању топова у калибру 30 мм и додавању 20 лансирних цеви за дејство ракетама земља-ваздух 19Ја6 малог домета, намењених за пресретање дронова и ракета на дометима 7-10 км. Поред поменутих ракета, "панцир-смд" задржава и седам лансирних цеви за дејство стандардним ракетама 57Е6 домета 20 км.

Поред новог "панцира", посетиоци су имали прилику и да виде вишенаменске антидрон системе "рапира 2" и "рапира 3", постављене на оклопне аутомобиле "спартак". Обе верзије система опремљене су радаром за осматрачко-нишанским радарима, али поседују различито наоружање.

Тако "рапира 2" на располагању има два митраљеза ПКТМ у калибру 7,62 мм, док је "рапира 3" наоружана саћастим лансером ракета у калибру 80 мм, и вероватно је у питању модификована верзија ракета С-8.

Сегмент беспилотних летелица

Када су у питању беспосадни ваздухоплови, у центру пажње овогодишње "Армије" нашла се извиђачко-борбена беспилотна летелица "гром". Ова платформа може се користити за читав спектар задатака – од радио-електронског извиђања до откривања и уништавања циљева, укључујући и системе ПВО у дубини непријатељске територије.

Због тога, "гром" може носити до 2.000 кг терета, укључујући ласерски, сателитски и телевизијски вођене ракете, авио-бомбе и невођене авио-бомбе тежине 100, 200 и 500 кг. Оружје се монтира на подвесне тачке испод крила и унутар трупа летелице.

Поред "грома", по први пут је представљена и летелица С-76. У питању је беспосадни ваздухоплов намењен за транспорт, са могућношћу вертикалног полетања и слетања. Носивост С-76 је 300 кг и под таквим оптерећењем може прећи удаљеност од 500 км.

Главна предност таквог система јесте способност полетања и слетања на готово било који положај, чиме се отклања потреба за унапред припремљеном пистом и шири могућност његове употребе.

Наравно, поред ових мање познатих летелица, на "Армији 2024" поново су представљене и различите варијанте лутајуће муниције, тј. дронова из породице "лансет", као и његова извозна верзија.

Вишенаменске роботизоване платформе

На московском сајму наоружања и војне опреме приказано је неколико даљински управљаних беспосадних земаљских возила, који се могу користити у различите сврхе.

Један од њих је "каракал", који по свом изгледу подсећа на малогабаритни тенк и њиме се може управљати са око 1,5 км удаљености. Иако је на сајму приказана верзија опремљена искључиво камером за вожњу, према доступним подацима на "каракала" је могуће монтирати различиту опрему, укључујући и наоружање.

Друго вишенаменско роботизовано које је представљено је "депеша" и у питању је точкашка платформа, примарно намењена за извлачење и транспорт рањеника, муниције и другог терета, мада се као и "каракал" може опремити различитим средствима и оружјем. Сличан "депеши" је и "шершењ" наоружан митраљезом у калибру 7,62 мм.

Поред поменутих, представљен је и НРТК "курир" који се истиче по модуларном дизајну и такође се може користити за пружање ватрене подршке, логистичке и операције снабдевања, као и за електронско ратовање.

Поред основне, приказана је и наоружана верзија "курира" опремљена аутоматским бацачем граната АГС-17 и противтенковским минама ТМ-62.

Уз наведене, посетиоци су могли да виде и "богомољу", која може бити наоружана митраљезом ПКТ у калибру 7,62 мм или НСВТ у калибру 12,7 мм, као и ручним ракетним бацачем РПГ-30 "крјук", намењеним за уништавање оклопних возила и утврђених положаја.

Оклопна возила 

Као и током прошлогодишњег форума, на "Армији 2024" представљен је оклопни транспортер БТР-22 који би у скоријој будућности требало да замени БТР-82, који се налази у оперативној употреби руске војске.

Ово возило је по свом спољашњем изгледу у великој мери слично још једном оклопњаку представљеном на форуму – К-17 "бумеранг", а интересантно је да је БТР-22 ове године приказан са решеткастим оклопом и тзв. кавезима за заштиту од напада одозго и системом за електронско ратовање ЛГШ-689.

БТР-22 има повећан ниво заштите у односу на свог претходника, тако да предњи оклоп може зауставити чувени панцирни запаљиви метак Б-32 у калибру 12,7х108 мм, а када су у питању бочне и задња страна, и даље не постоје поуздане информације о евентуалном повећању степена протекције.

Што се тиче заштите од минско-експлозивних средстава, унапређени транспортер може издржати детонацију еквивалентне јачине експлозије шест килограма ТНТ. Такође, супротно пређашњим информацијама, мотор овог возила се налази у предњем делу, а не у задњем како је то до сада био случај. Овакво решење изабрано је због тога што је предњи оклоп возила најдебљи, али и да би посада имала веће шансе да преживи у случају поготка.

Руски конструктори представили су и нову верзију лаког тенка/ловца тенкова "спрут-сдм1", који је настао даљим развојем 2С25 "спрут-сд", која се тренутно налази у фази тестирања и ускоро би требало да буде уведен у оперативну употребу руске војске.

Нека од побољшања на новом "спруту" су нови систем управљања ватром, јачи мотор, унапређени систем управљања возилом и нове нишанско-осматрачке справе.

Можда и највеће изненађење у домену оклопних возила на "Армији 2024" представља нова вишенаменска амфибијска гусенична платформа МГТ-ЛБ, базирана на чувеном совјетском МТ-ЛБ. У питању је возило које се може користити за транспорт трупа, муниције и другог терета, вучу артиљеријских средстава и бити опремљено различитим системима наоружања и специјализованом опремом.

Главна предност у односу на старијег МТ-ЛБ, јесте јачи оклоп, па је ниво балистичке заштите повећан на ниво 3 по стандарду СТАНАГ 4569, док је противминска заштита еквивалентна нивоу 1 по поменутом стандарду.