Русија

Путин са Абасом: Русија прати ситуацију у Палестини, потребно стварање палестинске државе (ВИДЕО)

Упркос вођењу Специјалне операције, оно што се дешава на Блиском истоку, у Палестини, не пролази незапажено са наше стране, истакао је руски председник

Русија прати ситуацију у Палестини, упркос ситуацији у вези са потребом извођења Специјалне војне операције, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку са председником Палестинске самоуправе Махмудом Абасом.

"Сви су добро свесни да Русија данас, нажалост, мора да брани своје интересе, да брани свој народ са оружјем у руци, али оно што се дешава на Блиском истоку, у Палестини, не пролази незапажено са наше стране", казао је Путин на почетку разговора.

Путин је истакао да Руска Федерација има дугогодишње и дубоке везе са арапским светом уопште и Палестином посебно, што Москва веома цени.

"Веома ми је драго што имам прилику да се сретнем са вама данас овде у Москви и разговарамо о целом комплексу наших односа, о тренутној ситуацији, као и о блиској будућности", рекао је руски председник.

Он је истакао да се Русија увек залагала за мирно решење палестинско-израелског сукоба.

"Ви и ја имамо заједнички став, а то је да корени овог проблема сежу далеко у прошлост и да су повезани са игнорисањем одлука које су раније донете на нивоу међународних организација, пре свега на нивоу УН, о формирању и стварању независну палестинску државу", нагласио је.

Путин је истакао да је став Руске Федерације по том питању "непромењен" и да је давно формулисан и да нема никакву опортунистичку природу.

"Сматрамо да је за обезбеђивање дугорочног, поузданог, стабилног мира у региону неопходно спровести све одлуке УН и, пре свега, створити пуноправну палестинску државу", истакао је руски председник. 

Састанак се одржава у Путиновој резиденцији у Ново-Огареву.

Осим питања развоја билатералне сарадње, на дневном реду биће и ситуација у региону Блиског истока.

"Стране планирају да размене мишљења о ситуацији на Блиском истоку у светлу тренутног погоршања палестинско-израелског сукоба и хуманитарне катастрофе без преседана у Појасу Газе", саопштио је раније Кремљ.

Абас је у интервјуу за РИА Новости рекао да иде у Русију ради размене мишљења о најновијим међународним догађајима, координације ставова и јачања билатералних односа.

Он је напоменуо да планира да разговара о мировном процесу за палестинско решење.

У преговорима учествују и руски министар спољних послова Сергеј Лавров, помоћник руског председника Јуриј Ушаков, министар рада Антон Котјаков, начелник Главне управе Генералштаба Игор Костјуков и руски представник у Палестинској националној власти Гоча Буачидзе.

Са палестинске стране састанку присуствују министар цивилних послова Хусеин Ел Шеик, шеф Опште обавештајне службе Мајед Фереџ, палестински амбасадор у Руској Федерацији Абделхафиз Нофал и саветник палестинског председника за дипломатска питања Мајди Калд.

image