Бивша "Фолксвагенова" фабрика у Русији поново ради: Руска ауто-индустрија се опоравила и расте

У Русији је ове године произведено укупно 138.951 аутомобила, за око 6.000 више него у јулу 2021. године

Бивша фабрика немачког "Фолксвагена" у Русији има нове власнике и поново ради, а ове године је планирана производња 27.000 аутомобила, рекао је заменик гувернера Калушке области Владимир Попов, пренеле су "Ведомости".

Руски аутомобилски сектор се потпуно опоравио од привременог застоја изазваног одласком појединих западних компанија.

У Русији је овог јула произведено укупно 138.951 аутомобила, за око 6.000 аутомобила више него у јулу 2021. године.

Када је почео сукоб у Украјини, већина европских произвођача оригиналне опреме повукла се из Русије и продала своје компаније локалним произвођачима и предузетницима. Процесе продаје надгледао је Кремљ како би заштитио радна места у фабрикама, преноси "Интелињуз".

"Фолксваген" је продао своју фабрику руској фирми "Арт-фајненс" (АГР), која такође поседује продавницу аутомобила "Авилон".

Иако је Руски аутомобилски сектор након почетка сукоба био најтеже погођен, производња се ове године опоравила након што су фабрике под новим власницима полако почињале да се враћају у погон.

"АГР је овог месеца започео серијску монтажу аутомобила и планира да састави 27.000 аутомобила до краја године", рекао је Попов.

Заменик гувернера није прецизирао које марке аутомобила планирају да се склапају у фабрици. 

Попов је додао да је нови власник бивше фабрике "Волво" камиона у Калуги, "Аутомобил мотор сосајати" ове године произвео 649 камиона. 

"Фолксваген" је одлучио да обустави производњу у својим фабрикама у Русији након почетка Специјалне војне операције у Украјини у фебруару 2022.  

"Ведомости" су у априлу 2023. писале да је владина комисија за контролу имплементације страних инвестиција одобрила продају фабрике "Фолксвагена".

У мају исте године, "Фолксваген" је најавио продају фабрике компанији "Арт-фајненс".

Већ у јуну 2023. године, бивша руска подружница аутомобилског концерна "Фолксваген" променила је име у "АГР аутомотив груп".