Вулин: Атмосфера у Европи личи на ону пред Први светски рат

Ако је пре владала србофобија или јудеофобија, данас је на снази русофобија, која значи да је свако зло према Русима дозвољено, објаснио је потпредседник Владе Србије за руске медије, уз коментар да без Русије неће бити ни Србије

Расположење у Европи данас личи на атмосферу пре Првог светског рата, рекао је потпредседник Владе Србије Александар Вулин у интервјуу за РИА Новости.

Како је објаснио, "пре сваког светског рата јавља се одређена фобија – тада (за време Првог светског рата) је то била србофобија, пре Другог светског рата – јудеофобија, а сада – русофобија". То значи да је "свако зло према Русима дозвољено и свака лаж прихватљива", додао је.

Вулин је истакао да се сукоб Европе и Русије може избећи, али само уколико Русија покаже да је она "довољно јака да се не може победити".

Потпредседник владе је кратко прокоментарисао и популарност председника Русије Владимира Путина у одређеним круговима на Западу.

Према његовим речима, "популарност председника Путина и Русије у Западној Европи не објашњава се чињеницом да су се појавили милиони Немаца који су одједном заволели Русе", јер их они, како каже, "никада нису волели, ни у Првом, ни у Другом светском рату, ни после".

Ради се о томе да "они у Руској Федерацији виде вредности које подржавају, желе да живе са својим Богом, нацијом и породицом", а "намећу им друштво у коме тога нема", објаснио је.

У том контексту, он је подсетио на овогодишње Олимпијске игре у Паризу, чије отварање је, како је рекао, показало да је свет дошао до тренутка када се у њему сударају цивилизације и њихови различити системи вредности.

Овај сукоб цивилизација, како је објаснио, има две стране: с једне су Бог, нација и породица, а с друге - "свет без Бога, нације, јер сви треба да буду део једне глобалне корисничке државе, у којој нема породице", пошто "ЛГБТ концепција укида породицу".

"Бојим се да смо дошли до фазе сукоба цивилизација, међусобно искључивих погледа на свет. Индикативно је било отварање Олимпијских игара у Паризу – трансвестити уместо Христа, Марија Антоанета која пева одсечене главе, дете које седи са овим изопаченицима. Била је то слика цивилизације којој ја не припадам", рекао је Вулин.

Нисам руски агент, само знам да без Русије нема ни Србије

Потпредседник Владе Србије је рекао и да он није руски агент. Он је објаснио да су његови односи са Руском Федерацији тако добри због тога што сматра да "су односи са Русијом од кључног значаја за очување Србије". 

"Да Русија није преживела све ове векове, Србије не би било. Ако се сада СВО и све што се дешава заврши лоше по Русију, и она пропадне, да ли неко заиста мисли да ће Србија опстати? Она ће нестати, ми немамо избора. Зато нећу да мењам своју политику", истакао је јасно Вулин.