Док су сви загледани у Курску област, руска војска наставља да напредује ка Покровску у ДНР

Генералштаб украјинске војске је пре неколико дана саопштио да се тренутно воде тешке борбе на овом делу фронта, као и да су кључна жаришта Гродовка и Жељаноје, која се налазе на свега 20 км источно од Покровска

Ситуација на фронту у источној Европи наставља да ескалира и док је украјинска војска у стању да задржи своје територијалне добитке у западном делу Курске области недељу дана након покретања изненадног напада, њене снаге распоређене у Донбасу настављају да губе територију, пише "Берлинер цајтунг".

Како се наводи, руководству у Кијеву под вођством Владимира Зеленског прети губитак града од логистичког значаја – Покровска.

Према писању немачког листа, док политичари, новинари и војни извештачи широм света тренутно посвећују сву пажњу дешавањима у Курској области, у исто време руски војници напредују дуж линије фронта у Донбасу.

Тако је и Генералштаб украјинске војске пре неколико дана саопштио да се тренутно воде тешке борбе на овом делу фронта, као и да су кључна жаришта Гродовка и Жељаноје, која се налазе на свега 20 км источно од Покровска.

Зашто је Покровск толико важан?

Руске трупе већ неколико месеци спроводе операцију са циљем заузимања овог "града средње величине" у Донбасу. Према речима украјинских војних званичника, руски напади на овом правцу су значајно појачани, посебно од почетка недеље.

До 2020. године у Покровску је живело нешто више од 60.000 људи, а како наводи "Берлинер цајтунг" овај број је упоредив са популацијом Франкфурта на Одри.

Немачки лист даље пише да је Покровск административни центар округа названог по њему у Доњецкој области и важно транспортно чвориште на истоку Украјине, одакле своје активности спроводе и хуманитарне организације.

Град се налази на главном путу који ​​служи као рута за снабдевање других места у региону Донбаса под контролом Украјине, као што су Часов Јар или Константиновка. Поред тога, град се налази у равници, због чега тешка војна техника може релативно брзо да прође кроз околно подручје.

Ако руске трупе заузму Покровск, Москва би била корак ближе заузимању, односно ослобађању читаве Доњецке области, тј. Доњецке Народне Републике, што је један од главних циљева руске војске у сукобу на територији Украјине.

Руски војни блогери пишу и да би заузимање Покровска "отворило нове могућности" за Оружане снаге РФ у погледу напада у правцу Павлограда или Запорожја.

Са друге стране, повлачење украјинске војске из Покровска био би велики губитак за Кијев, чији би резултат било измештање резерви и изградња нових одбрамбених линија. Према проценама немачког листа, Оружане снаге Украјине налазе се у опасности од циљаног покушаја пробоја руске војске до јесени, када би временски услови могли поново да доведу до застоја на фронту.

Поред покушаја стабилизације фронта у Донбасу, украјински војни врх се сада суочава са ситуацијом у Курској области, што је веома исцрпљујућа мисија за Кијев. Поред војног, и политичко руководство у Кијеву  се већ данима посебно бави нестабилном ситуацијом на сопственој територији.

Тако је и сам Зеленски током једног од својих говора признао да је украјинска војска "под екстремним притиском у региону".

"У Доњецку је изузетно тешко. У Покровску је забележено највише напада ове недеље - тамо се дешавају најинтензивнији непријатељски напади", рекао је шеф украјинске државе.