Захарова: Хвала антифашистима што су спречили Немачку да ода почаст СС официрима

Портпаролка Министарства спољних послова Русије реаговала је на поништавање одлуке немачког Министарства одбране о укључивању бивших нациста у списак поштованих војних лица

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова реаговала је на поништавање одлуке немачког Министарства одбране о укључивању бивших нациста у списак поштованих војних лица, захваливши се свим антифашистима који нису остали по страни.

"Након критика, немачко Министарство одбране поништило је уврштавање бивших нациста на листу поштованих војних лица. Захваљујем се свим антифашистима који нису стајали по страни и отворено говорили са принципијелном оценом", написала је Захарова на Телеграму.

Раније су бројни немачки медији објавили изводе из интерне поште генерал-потпуковника Каја Роршнајдера, према којима немачко Министарство одбране намерава да прошири "уредбу о традицијама" састављену 2018. године, којом се регулише "култура сећања" у немачким трупама.

Представник немачког Министарства одбране Арне Колац потврдио је да декретом први пут намеравају да почну да поштују, упоредо са учесницима отпора нацистичком режиму, успомену на неке припаднике Вермахта, који су после пада Трећег рајха учествовали у изградњи нове немачке војске и отворено се удаљили од своје прошлости.