Русија

МСП Русије: Нападима на Курску област Кијев није постигао свој циљ

У Курској области погинуло је 12 цивила, укључујући екипу хитне помоћи и трудницу, а гранатиран је и манастир за време литургије, каже Марија Захарова
МСП Русије: Нападима на Курску област Кијев није постигао свој циљwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Услед лоше ситуације у Донбасу за Оружане снаге Украјине украјинске власти одлучиле су се за терористички напад на пограничну Курску област Руске Федерације како би побољшале своје позиције током будућих преговора, оцењује портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. 

Она је данас подсетила да је то 8. августа јавно признао и саветник канцеларије Зеленског Михаил Подољак.

"Према подацима регионалне администрације, услед гранатирања од стране украјинских оружаних снага, погинуло је 12 цивила, укључујући екипу Хитне помоћи и трудницу. Повређено је више од 120 особа, међу којима и десеторо деце. Украјински милитанти су ујутру 6. августа такође пуцали из тенка на један од манастира и то за време литургије", истакла је портпаролка.

Ипак, све то, како је нагласила, није помогло Кијеву да постигне свој циљ и одвуче пажњу руске армије од Донбаса. 

Осим тога, Захарова је подсетила да су Украјинци 11. августа извели напад на Запорошку нуклеарку за шта је Кијев, како каже, добио одобрење са Запада, баш као и за нападе на руске пограничне области. На срећу, руска страна успела је да угуши пожар који је избио као последица напада по једном од система за хлађење и тако спречи могућу катастрофу.

"Овај акт нуклеарног тероризма још једном је показао колику опасност за читав свет представља режим Зеленског, који Запад подстиче на нове злочиначке авантуре, континуирано снабдевање Кијева смртоносним оружјем и редовно обезбеђивање финансијске подршке за њега", закључила је портпаролка руског МСП-а.

image