Влада Русије продужила забрану извоза бензина до краја године

Забрана је важила од 1. марта до 31. августа, али је укинута од краја маја до јула због засићења домаћег тржишта моторним горивом и спречавања смањења обима прераде

Влада Русије продужила је забрану извоза бензина до 31. децембра 2024. године.

Одлука је донета због одржавања стабилне ситуације на тржишту горива у периоду трајне сезонске тражње и планираног одржавања рафинерија, саопштено је из кабинета.

Забрана неће обухватати испоруке у оквиру међународних међувладиних споразума, укључујући оне са чланицама Евроазијске економске уније (ЕАЕУ), као ни гориво које грађани испоручују за личну употребу и за пружање међународне хуманитарне помоћи.

Ова забрана важила је од 1. марта до 31. августа, али је укинута од краја маја до јула због засићења домаћег тржишта моторним горивом и спречавања смањења обима прераде. Што се тиче дизел горива, таква мера није предузета, а није ни планирана.

Према подацима Министарства енергетике од 9. августа, руске резерве бензина тренутно износе 2,03 милиона тона. Сада су њене испоруке на домаћем тржишту за 5 одсто веће од прошлогодишњег нивоа.