Пољански: Употреба америчког оружја у Курској области је акт ескалације

Представник Русије у Уједињеним нација је рекао да УН нису контактирале Русију поводом украјинских напада

Употреба америчког наоружања Оружаних снага Украјине у нападу на Курску област је акт ескалације и имаће последице, изјавио заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански, преноси "РИА Новости".

"Употреба америчког оружја у Курској области, Украјини или било где другде за нас је акт ескалације, то ће имати озбиљне последице", рекао је руски дипломата новинарима.

Пољански је додао да УН нису контактирале Русију поводом украјинских напада на Курску област. 

"УН увек реагује споро у односу на Москву, док су веома ажурни кад је у питању Запад", истакао је  Пољански.

Он је истакао да је напад на Курску област акција "терористичких диверзантских група", да линија фронта не постоји, већ се украјински милитанти крећу по шумама, упадају у насеља и тероришу становништво.

Стална мисија Русије је саопштила да Русија у овој фази не планира да сазове састанак Савета безбедности УН о нападу украјинских снага на Курску област.

Претходно је представник Канцеларије УН за људска права Равина Шамдасани изјавила да УН желе да добију дозволу да приступе Курској области и изврше процену да ли су и колико прекршена људска права од стране Оружаних снага Украјине. 

Подсетимо, 6. августа украјинске јединице продрле су у пограничну Курску област са циљем да заузму ову територију. Њихов продор је био заустављен, иако Украјинци још увек покушавају да продру дубље у руску територију.