И Кинеза све мање: Кина предлаже закон којим би се отежао развод

За разводе ће важити период чекања од 30 дана, који је креиран да би паровима било дато време уколико желе да се предомисле

Кина је у настојању да младе подстакне да заснују породицу саставила нацрт закона који ће паровима олакшати регистрацију брака, док ће подношење захтева за развод постати теже.

Кинеско министарство цивилних послова ове недеље је објавило нацрт, а грађани ће своје коментаре моћи да доставе министарству до 11. септембра, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

То долази у тренутку када се државни челници боре да подстакну младе парове да се венчају и имају породицу, јер је забележено да је популација у тој држави другу годину заредом опала.

За разводе ће важити период чекања од 30 дана, који је креиран да би паровима било дато време уколико желе да се предомисле.

"Уредба промовише значај брака и породице и тежи се смањењу импулсивних развода, и одржавању друштвене стабилности", каже професор на Институту за становништво и развојне студије на Универзитету Сиан Ђијаотонг Јианг Куанбао за Глобал Тајмс.
Број кинеских парова који су се венчали у првој половини године је 3,43 милиона, што је пад за 498.000 у односу на претходну годину. Стручњаци оцењују да је то најнижи број венчања од 2013. године, пошто све више младих одлаже венчања, показују званични подаци.