Руска "коалиција" добија нови пројектил велике прецизности: Вођена граната пролази испитивања

Најновија верзија самоходне хаубице руске производње ће поред "краснопоља", добити још један вођени пројектил у скоријој будућности

Самоходна хаубица "коалиција-св" ће у скоријој будућности добити нови вођени пројектил са повећаном прецизности, преносе РИА Новости.

Како се наводи, у току је испитивање вођене артиљеријске гранате, што је за руску агенцију потврдио представник компаније "Високопрецизни комплекси", подружнице "Ростеха".

"Производи се тестирају", рекао је он, одговарајући на питање о развоју и тестирању нове вођене муниције за "коалицију".

Подсећања ради, 2С35 "коалиција-св" је самоходна хаубица у калибру 152 мм. Први прототип, тачније технолошки демонстратор "коалиције", наоружан са два топа, конструисан је 2006. године, међутим убрзо се одустало од овог концепта.

Основна намена ове самоходне хаубице је пружање ватрене подршке и дејство по оклопним возилима, средствима артиљерије, живој сили, командним и контролним центрима, опреми, објектима, системима ПВО и положајима непријатеља.

По свом спољашњем изгледу, "коалиција-СВ" у великој мери подсећа на свог претходника самоходну хаубицу 2С19 "мста-С", коју би након одређеног времена требало у потпуности да замени. 

Такође, познато је да се у зони СВО успешно користи вођена артиљеријска муниција "краснопољ", који је развио један од конструкторских бироа "Високопрецизних комплекса". Прецизност се обезбеђује уз помоћ ласерског зрака којим се осветљава циљ, док крилца на гранати служе за корекцију путање приликом приближавања циљу.

"Краснопољ" је универзалан пројектил и може га користити било које артиљеријско оруђе калибра 152 мм, попут хаубице Д-20, "акације", "мста-б", "мста-с", "малве" и "коалиције".