Зашто Русији није стало до Трампа?

Водећи руски политиколог Иван Тимофејев написао је ауторски текст у којем појашњава однос бившег америчког председника с Москвом

Изјаве Доналда Трампа да ће, ако се врати у Белу кућу, побољшати односе с Русијом и решити украјинску кризу требало би посматрати као реторику и популизам, а не као Трампову стварну политичку агенду, упозорава водећи руски политиколог Иван Тимофејев за РТ интернешенел.

Као разлоге зашто Трамп то неће моћи да уради наводи пример његовог првог мандата, када је давао исте изјаве, али није успео да побољша односе с Москвом.

"С једне стране је био озбиљно хендикепиран изборним скандалом названим 'Русијагејт', а са друге стране односи САД и Русије су већ били у колотечини и постајали су све гори и гори", каже Тимофејев.

Додаје и да је ситуација била много повољнија током Трамповог првог мандата, поготово што није било војних акција у размерама у којима је сада.

"Трамп је чак повећао санкције Русији. Док је био довољно умерен у примени Закона о сузбијању америчких противника кроз санкције, био је упоран у санкционисању Северног тока 2, видећи то као начин да истисне Москву са западноевропског тржишта гаса и отвори га за амерички", пише Тимофејев.

Напомиње да су данас проблеми много већи јер су у току војне операције, те да је зато потпуно нејасно како ће Трамп да побољша односе.

"Наравно, републиканац је заговорник трансакционих веза, али пре свега брине о интересима САД. Трампа није много брига за Европу, или за друге земље. Видимо да његов први мандат није имао никаквог утицаја на НАТО или на односе Америке са западним савезницима", подсећа политиколог.

Сматра да је мало вероватно да ће се нешто променити, јер се не ради само о украјинској кризи.

"Сетимо се списка руских захтева постављених крајем 2021. и реакције Запада на њих. Мало је вероватно да ће Трамп моћи да окрене ситуацију ка компромису", оцењује он.

Истиче да је Трамп антикинески политичар и да ће његово председниковање пре свега бити брига за Пекинг.

"Русију није брига да ли ће Трамп или Харисова постати председник САД, јер се структура односа са Вашингтоном неће суштински променити", закључује Тимофејев.