Русија

Антонов: САД одобравају тероризам својим односом према саботажи "Северног тока"

Руски амбасадор у Вашингтону реаговао је на одбијање портпарола Беле куће Џона Кирбија да прокоментарише објаву "Волстрит џорнала" у вези са умешаношћу Кијева у саботажу гасовода и улогом САД у тој операцији
Антонов: САД одобравају тероризам својим односом према саботажи "Северног тока"Getty © Lev Radin/Pacific Press/LightRocket

Одсуство реакције америчких званичника на нове медијске објаве о саботажи "Северног тока" у суштини значи "карт-бланш" за сличне акције у будућности, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Портпарол Беле куће Џон Кирби одбио је јуче да прокоментарише објаву "Волстрит џорнала" у вези са умешаношћу Кијева у саботажу гасовода "Северни ток" и улогом САД у тој операцији.

"У суштини, говоримо о латентној легитимизацији тероризма, чак и када је реч о територији савезника. Тачније Америка даје 'карт-бланш' за сличне злочине у будућности", оценио је Антонов.

Према његовим речима, прилично је индикативно одбијање званичника да се изјасне о поменутој теми.

Антонов је додао да су америчке власти заузеле повољан положај као спољни посматрач, покушавајући да "сву одговорност пребаце на своје украјинске марионете".

Истовремено је напоменуо да кијевски режим "неће учинити ни корак без дозволе Вашингтона".

"Русија ће са своје стране, настојати да идентификује праве кривце за експлозију и да их казни. Заједно са другима, учинићемо све да се такви злочини више никада не понове", закључио је руски амбасадор.

Раније је амерички лист "Волстрит џорнал", позивајући се на неименоване изворе, навео да је Централна обавештајна служба САД (ЦИА) тражила од Владимира Зеленског да откаже наређење о извођењу диверзија на гасоводима, као и да је он пристао то да уради, али да је украјински генерал Валериј Залужни одбио да га послуша.

У исто време, Залужни је одбацио тврдње о својој умешаности у саботажу гасовода.

Како се наводи, немачки истражитељи усредсређени су на сакупљање доказа против Залужног и његових помоћника.

image