Русија

Захарова о репортажи РАИ о Курској области: За оно што је црно, објавили да је бело

Како пише Ројтерс, репортажа, која је приказана у среду, снимљена је у пратњи украјинске војске у граду Суџи у првим данима украјинског напада на област
Захарова о репортажи РАИ о Курској области: За оно што је црно, објавили да је белоGetty © Russian Foreign Ministry Press Office / Handout/Anadolu Agency

Чињенице које су новинари италијанске државне телевизијске и радио компаније РАИ показали у својој репортажи о ситуацији у Курској области су скроз изокренуте, оценила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова за телевизију "Русија 24". 

Она је тако прокоментарисала то што су новинари РАИ недавно илегално ушли у ову област и снимили репортажу, која је, како Ројтерс преноси, приказана у среду. Ројтерс даље наводи да је репортажа снимљена "у пратњи украјинске војске" у граду Суџи у првим данима украјинског напада на област, који је почео 6. августа. Русија је због тога недавно позвала на разговор италијанског амбасадора у Министарство спољних послова и изразила одлучан протест.

"Сви су видели и стручњаци су прочитали те наводне репортаже, које су они правили непосредно о Курску, где је буквално све изокренуто, а чињенице изокренуте наглавачке. То јест, оно што је црно рекли су да је бело, а оно што је бело - да је црно", рекла је данас Захарова.

Из Министарства су претходно додали да су "италијански дописници искористили то што се налазе на територији наше земље (Русија) како би оправдали пропагандистичку подршку злочинима кијевског режима". 

Москва је продор у Курску област оценила као терористички напад. Бројни руски званичници запретили су осветом, а председник Русије Владимир Путин изјавио је да је сада главни циљ да се противничке снаге протерају са руске територије.

image