Русија

Лудачка операција украјинских снага у Белгородској области: Погинуле војнике остављали иза себе

На почетку самог напада, украјинске снаге нашле су се под интензивном ватром руске артиљерије, дронова и борбених авиона чим су се приближиле граници
Лудачка операција украјинских снага у Белгородској области: Погинуле војнике остављали иза себеGetty © Russian Defense Ministry / Handout/Anadolu

Упоредо са масивним нападом на Курску област Русије, у којем је, како се наводи, учествовало више од 15.000 људи, а који је покренут 6. августа, украјинска војска је претрпела велике губитке и у неуспелом нападу на Белогородску област, пише часопис "Милитари воч".

Додаје се да су, рањени украјински војници који су евакуисани у Сумску област за "Вашингтон пост" изјавили да су "жестоке борбе у току" у граничним деловима Белгородске области.

Према њиховим речима, петодневни напад укључивао је "формације оклопних возила које су се кретале усред бела дана", а један од војника описао је читаву операцију као "лудачку". Напад се фокусирао на гранични прелаз Колотиловка-Покровка, али су га руске снаге распоређене у Белгородској области одбиле.

Интервјуисано украјинско војно особље је изјавило и да су руски браниоци били добро припремљени, на утврђеним положајима, испред којих су се налазила минска поља и тенковске запреке, чувени "змајеви зуби". Осим тога, на почетку самог напада, украјинске снаге нашле су се под интензивном ватром руске артиљерије, дронова и борбених авиона чим су се приближиле граници.

"Читава наша група је рањена оног дана када смо стигли", навео је један војник, при чему је озбиљност ситуације била таква да су мртви морали да буду остављени током евакуације.

Подсећања ради, Министарство одбране Русије је 16. августа известило да је Украјина изгубила до 2.860 војника и неколико стотина јединица војне опреме у Курској области у претходних десет дана, укључујући 41 тенк, 40 оклопних транспортера и три ракетна лансера ХИМАРС.

Ови губици су посебно значајни у светлу чињенице да је Украјина у офанзиву ангажовала нека од најмоћнијих средстава којима располаже, укључујући своје малобројне тенкове "челенџер 2", Т-80 и "леопард".

Неуспех напада на Белогродску област је, како се наводи, омогућио руским оружаним снагама да усмере знатно више пажње и ватрене моћи на украјинске снаге у Курској области, које су биле изложене интензивној ватри, укључујући бомбардовање, ударе дронова, хеликоптера и артиљерије.

Осим тога, вреди подсетити да је Војска РФ наставља да напредује у ДНР ка Покровску и Торецку, као и да је у протеклих 10 дана заузела низ насељених места на овом делу фронта.

image