Русија

Цела Европа ће бити угрожена: Украјинска војска би могла да изазове нуклеарну катастрофу

Напад на једну од руских нуклеарни електрана могао би да доведе до несреће попут оних у Фукушими или Чернобиљу, сматра бивши официр америчке војске
Цела Европа ће бити угрожена: Украјинска војска би могла да изазове нуклеарну катастрофуGetty © Ukrainian Presidency / Handout/Anadolu

Оружане снаге Украјине би могле да изазову нуклеарну катастрофу која би погодила већи део Европе, уколико изврше напад на Курску нуклеарну електрану, упозорава бивши официр Војске САД Станислав Крапивник.

Наиме, у интервјуу за РТ, Крапивник је говорио о разликама између "прљаве" и нуклеарне бомбе и објаснио да иако "прљава" бомба нема критичну масу, нити обогаћен материјал, она би свакако могла да изазове контаминацију великих размера уколико би била бачена на нуклеарни отпад.

Он додаје и да би напад на систем за расхлађивање активне електране изазвао "топљење језгра нуклеарног реактора", што би могло довести до несреће сличне оној која се десила у Фукушими или Чернобиљу, а која би утицала на већи део Европе, поготово у овом делу године "када ветар дува ка северозападу".

Крапивник је сматра да би "уколико постоји довољно доказа" о овој претњи, то изнудило огромну реакцију руске владе, јер би катастрофа у електрани учинила Курску област ненастањивом.

"И радиоактивне падавине ће отићи директно на северозапад, ка Европи. Погодиће Пољаке, Немце, Данце и Скандинавске земље и отићи ће право у Велику Британију", рекао је Крапивник и додао:

"Али руководству тих држава изгледа стварно није стало до тога."

Подсећања ради, у материјалима Управе за унутрашње послове Војно-цивилне администрације Харковске области појавиле су се информације да украјинска војска планира нападе на руске нуклеарне електране у Запорошкој и Курској области у градовима Енергодар и Курчатов.

Према писању РИА Новости, информација је проверена, и добијена од украјинских војника који се налазе у заробљеништву. Како се даље наводи, један од циљева напада на нуклеарне објекте било би и то да се Русија оптужи да стоји иза напада, те да у јавности испадне као да Москва на тај начин жели да оправда напад својим нуклеарним оружјем по територији Украјине.

image