Путин данас стиже у Азербејџан

Дводневна посета председника Русије укључиваће састанке са председником Алијевим, разговоре о азербејџанско-јерменском питању, а очекује се и потписивање нових споразума, укључујући и заједничку изјаву

Председник Русије Владимир Путин данас и сутра боравиће у званичној посети Азербејџану, када ће се састати и са председником те земље Илхамом Алијевим. 

Како се наводи у најави посете, "председници ће разменити мишљења о актуелним питањима регионалне и међународне политике, и, посебно, о теми азербејџанско-јерменског решења".

"Руска страна је спремна да настави да пружа сву могућу помоћ нормализацији односа између Азербејџана и Јерменије", наводи се у званичној најави Путинове посете.

Кључни задаци и даље остају потписивање мировног споразума, промовисање процеса разграничења и демаркације азербејџанско-јерменске границе, деблокада транспортних, логистичких и економских веза у региону на основу трилатералних споразума постигнутих на највишем нивоу у периоду 2020-2022, преносе руски медији.

Осим тога, Путин и Алијев потписаће заједничку изјаву на крају посете, а очекује се потписивање и међувладиних и других докумената. 

Сусрети Путина и Алијева дешавају се често, у вези са чим се у јулу нашалио и азербејџански председник на самиту ШОС-а у Астани. Како је рекао том приликом, он и Путин састају се "скоро па једном месечно". 

Председник Русије позитивно оцењује сарадњу са Азербејџаном. У јулу ове године он је позитивно прокоментарисао трговинско-економске односе са Бакуом и истакао да постоји добра перспектива за развој сарадње у енергетици и индустрији. Посебно је наглашен пројекат проширења коридора "Север-Југ". 

Према последњим званичним подацима који су се појавили у медијима, трговински промет Русије и Азербејџана порастао је за 7,1 одсто током првих шест месеци ове године, до 2 милијарде долара. Руске директне инвестиције у азербејџанску економију износе око 4,2 милијарде долара. У тој земљи ради више од 1.200 компанија са руским капиталом. До сада, Москва и Баку потписали су више од 150 билатералних договора и споразума.

Односе са Москвом слично је оценио и Алијев. Он је потврдио да економије Руске Федерације и Азербејџана активно сарађују, као и да расту међусобни обрачуни у националним валутама.

Непосредно пред данашњу посету Путина, Азербејџан је посетио и доскорашњи руски министар одбране Сергеј Шојгу. Он се 6. августа састао са Алијевим, и азербејџанским секретаром Савета безбедности. Након посете Азербејџану, Шојгу је рекао новинарима да је у Азербејџану са колегама говорио и о ставу Русије о украјинској кризи.