Русија

Руске оружане снаге нанеле удар страним плаћеницима код Кијева

Погођено је и складиште Оружаних снага Украјине са муницијом и артиљеријом на северу Павлограда у Дњепропетровској области, потврдио је Сергеј Лебедев
Руске оружане снаге нанеле удар страним плаћеницима код КијеваGetty © Vladimir Shtanko/Anadolu Agency

Руска војска је нанела удар на место где је била распоређена страна плаћеничка војска на периферији Кијева, открио је координатор организације која делује у интересу Русије на територији под контролом Украјине Сергеј Лебедев, позивајући се на чланове из Кијева.

"Погођено је предграђе Кијева где се окупљају странци", навео је Лебедев и нагласио да су ти плаћеници били одређени да командују мобилисаном украјинском војском.

Страни плаћеници су се јуче окупили у хотелу одакле је већ данас требало да се упуте на одредишта где би командовали мобилисанима, навео је Лебедев.

Према његовим речима, погођени пункт није једино место код Кијева где се окупљају страни плаћеници.

Притом, како је додао, погођено је и складиште Оружаних снага Украјине са муницијом и артиљеријом на северу Павлограда у Дњепропетровској области.

Министарство одбране Русије објавило је у марту најновије податке о броју погинулих страних плаћеника који се боре на страни Украјине од фебруара 2022. године. Према информацијама руског војног ресора, најмање 13.387 страних плаћеника допутовало је у Украјину да се боре за Кијев, при чему је потврђено да је 5.962 убијено.

Западни сусед Украјине, Пољска, која је једна од највећих присталица Кијева, обезбедила је далеко највећи број плаћеника – 2.960, показују подаци министарства. Више од половине њих, 1.497 пољских држављана, убијено је у сукобу.

Велика Британија, Румунија, Хрватска и Француска такође су дале значајан број плаћеника. Процењује се да је 356 француских држављана одлучило да се бори за Кијев, а око 147 њих је убијено.

Верује се да су француски плаћеници претрпели тешке губитке средином јануара, када је погођена "привремено место окупљања страних бораца" у граду Харкову. У нападу је погинуло више од 60 странаца, претежно француских држављана, саопштила је тада руска војска.

Постоје информације да плаћеничка војска учествује и у нападу Оружаних снага Украјине на пограничну Курску област. Председник Белорусије Александар Лукашенко оценио је да ће Русија и њен председник Владимир Путин по сваку цену почистити територију Курске области од украјинских војника и других "веома моћних снага" у којима се налазе и плаћеници и Пољаци.

"У нападу на Курску област нису учествовали непрофесионалци. Они су били сакупљени са целе линије раздвајања, то су углавном били људи који су већ прошли рат. Остали су били плаћеници, Пољаци и слични. Формиране су веома моћне снаге", рекао је Лукашенко у интервјуу руској телевизији "Русија".

image