Москва захтева од Берлина: Немачка да испуни међународне обавезе у истрази напада на Северни ток

Берлин ће одустати од истраге а да не изнесе конкретне резултате, оценио је руски дипломата Олег Тјапкин и истакао да Русија због тога покренула питање о томе да ли Немачка и друге погођене земље испуњавају своје обавезе предвиђене конвенцијама УН против тероризма

Русија је званично поднела жалбу Немачкој поводом истраге експлозије гасовода Северни ток и тражи преговоре о испуњавању међународних обавеза Берлина у борби против тероризма, изјавио је Олег Тјапкин, директор департмана руског Министарства спољних послова који се, између осталог, бави и односима са Немачком.

Према процени Тјапкина, Немачка ће, као и друге државе које су истраживале експлозије на гасоводима у Балтичком мору, одустати од истраге без изношења конкретних резултата.

Тјапкин је подсетио да су немачке власти на потерницу ставиле једног од наводних извршилаца терористичких напада у Балтичком мору који има украјинско држављанство.

"Судећи по томе што су немачки медији дуго и методично пропагирали тезу да ови појединци нису повезани ни са једном државом, немачка истрага ће такође бити затворена без идентификације оних који су поручили експлозије Северног тока", навео је руски дипломата.

Русија не намерава да трпи овакво стање ствари, нагласио је Тјапкин и додао да је због тога Москва покренула питање о томе да ли Немачка и друге погођене земље, испуњавају своје обавезе предвиђене конвенцијама УН против тероризма.

"Релевантне захтеве смо званично представили билатералним путем, између осталих и Берлину", навео је руски дипломата.

Москва тражи разговоре у складу са актуелним међународним прописима, али даљи кораци зависе једино од реакције Запада, нагласио је дипломата.

Подсећања ради, на гасоводима Северни ток 1 и 2 којима је Русија снабдевала Европу гасом се 26. септембра 2022. године догодила експлозија. Истраге о саботажи су званично покренуле Немачка, Шведска и Данска, али друге две су већ одустале.

Русија је неколико пута затражила транспарентну и објективну међународну истрагу, као и разјашњење улоге САД.

Убрзо по нападу на гасовод, тадашњи секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев изјавио је да је Москва дошла до "одређених материјала, који указују на западни траг у организовању и извођењу експлозија на гасоводу."