Русија

Џорџ Клуни непожељан у Русији: Дискредитација холивудских размера

Кријући се иза "хуманитарних идеја", Фонација за правду подноси иницијативе за кривично гоњење највишег руководства Русије и јавно шири негативне псеудо-експертске оцене руског законодавства о страним агентима и невладиним организацијама, саопштило је руско Генерално тужилаштво
Џорџ Клуни непожељан у Русији: Дискредитација холивудских размераGetty © Arturo Holmes

Деловање америчке невладине организације Фондација за правду глумца Џорџа Клунија је непожељно у Руској Федерацији, између осталог, јер у "холивудским размерама ради на дискредитацији Русије", саопштило је руско Генерално тужилаштво.

"Фондација активно подржава лажне патриоте који су побегли из земље, чланове забрањених екстремистичких удружења и терористичких организација", наводи се у саопштењу Генералног тужилаштва Руске Федерације.

Кријући се иза хуманитарних идеја, "борци за правду" из Њујорка подносе иницијативе за кривично гоњење највишег руководства Русије и јавно шире негативне псеудо-експертске оцене руског законодавства о страним агентима и невладиним организацијама, појаснили су у тужилаштву.

Клунијева НВО, коју су основали амерички глумац и његова супруга Амал, као своју мисију дефинише прикупљање доказа о ратним злочинима, преношење информација тужиоцима и одбрану интереса жртава сукоба у суђењима. Она делује у Венецуели, Сирији, Републици Конго и Украјини.

Комисија Државне думе за испитивање мешања страних држава у унутрашњу политику Русије је недавно навела да постоји могућност да се америчка Фондација за правду Џорџа Клунија прогласи као непожељна, навео је шеф комисије Василиј Пискарев.

Такву мисао оправдао је одлуком фондације америчког глумца и његове супруге да "покрене лов" на руске новинаре и захтева да Међународни кривични суд и Европол за њима распишу потернице.

image