Русија

Путин и Алијев у Азербејџану: Русија спремна да допринесе миру на Кавказу

Односи Русије и Азербејџана се успешно развијају на основу договора који је склопљен још 2022. године, навео је руски председник и потврдио да постоји приметан напредак трговинских и економских веза

Москва би била срећна када би могла да допринесе мирном решењу азербејџанско-јерменског сукоба, навео је руски председник Владимир Путин током састанка са азербејџанским лидером Илхамом Алијевим у Бакуу.

"Русија се суочава са кризом, пре свега у правцу Украјине, али историјска укљученост у ситуацију на јужном Кавказу нам диктира да учествујемо у овим догађајима. Наравно, само у оном правцу где за то постоји потреба. Било би нам драго да допринесемо мирном решењу, демаркацији границе и ослобађању блокираних логистичких и економских праваца", рекао је руски председник.

"Знам да је Азербејџан расположен да потпуно реши конфликт", рекао је Путин говорећи о односу Јерменије и Азербејџана и додао да ће на затвореном делу састанка бити више речи о томе.

Такође, како је поручио, након посете Азербејџану састаће се и са премијером Јерменије Николом Пашињаном коме ће пренети резултате разговора у Бакуу.

Руски председник састао се са азербејџанским лидером Илхамом Алиејвим који му је приредио свечани дочек у својој сеоској резиденцији "Загулба" на обали Каспијског мора.

Путин је на састанку са азербејџанским председником захвалио на топлом пријему и приметио да се град успешно развија захваљујући труду азербејџанских власти.

"Драго ми је да сам у Бакуу, да поново уживам у овом граду", навео је Путин.

Односи Русије и Азербејџана се успешно развијају на основу договора који је склопљен још 2022. године, навео је руски председник и потврдио да постоји приметан напредак трговинских и економских веза.

Има много праваца у којима Русија и Азербејџан могу да сарађују, нагласио је Путин.

Азербејџански лидер је са своје стране потврдио да ће посета бити пријатна за руског лидера и корисна за руско-азербејџанске односе.

Након састанка у четири ока, лидерима су се придружиле делегације обеју држава.

Са руске стране састанку су присуствовали руски министар спољних послова Сергеј Лавров, потпредседник Владе Александар Новак, заменик руководиоца председничке администрације Максим Орешкин, Путинови помоћници Јуриј Ушаков и Руслан Едељгеријев, као и министар здравља, економског развоја, транспорта, директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу и други.

Путин је потврдио да је делегација богата и нашалио да је данас у Бакуу "практично пун састав руске Владе".

Руски председник је потврдио да се у потпуности испуњавају одредбе Декларације 2022. године и договор који је постигнут током Алијеве посете Русији у априлу текуће године.

"Овакви састанци омогућавају да се одреди правац сарадње у будућности као и приоритетна питања", нагласио је Путин.

Чланови делегација су и синоћ, приликом неформалног састанка, и данас имали прилику да разговарају и одреде кораке у најближој перспективи, оценио је Путин.

Алијев је као домаћин још једном захвалио руском председнику и члановима делегације на званичној посети. "Нисте први пут у посети Азербејџану али ово јесте прва државна посета, а то има висок значај у развоју билатералних односа", оценио је Алијев.

Пријатељске и добросуседске односе карактерише позитивна динамика, а састав делегација сам за себе говори, навео је азербејџански лидер.

"Тема је много, а простор за ширење сарадње из године у годину расте", оценио је Алијев и додао да је уверен да ће ова посета бити још један корак у зближавању.

Председник Русије је званичну посету Азербејџану започео посетом Алеје части и Алеје мученика где је положио венце на гроб националног лидера Азербејџана Хејдара Алијева као и на споменик Вечне ватре. 

Алеја части је меморијални комплекс у ком се од 1948. године сахрањују истакнуте азербејџанске личности из културе, науке, књижевности, уметности, Хероји Совјетског Савеза, политичари, као и представници породице Алијев.

Са друге стране, Алеја мученика је централно спомен обележје свим жртвама које су погинуле за независност Азербејџана. У њој су сахрањене јединице совјетске војске које су учествовале у борбама 1990. године и Азербејџанци који су погинули у Првом Карабашком рату. Од 1998. године у Алеји мученика гори Вечна ватра.

Након церемоније дочека, Путин и Алијев су се фотографисали и разговарали у четири ока.

Током дана је планирано потписивање заједничке изјаве двојице лидера и више међувладиних и других докумената, а обојица лидера одржаће након званичног дела конференцију за медије.

Тиме ће бити завршен званични део Путинове посете Азербејџану, али се очекује да ће Алијев свог руског колегу упознати са пројектом "Баку Бели град", чији је циљ рестаурација и развој источног дела престонице. Лидери ће заједно пропутовати територију "Белог града", а затим посетити Саборни храм Светих жена Мироносица.

image