Више нема дилеме, уништен је бар један: Украјинци користе британске "челенџере" у Курској области

На основу силуете једног од возила по коме су дејствовали руски хеликоптери може се закључити да се британски тенкови активно користе у нападима украјинских снага

Пре неколико дана у британским медијима појавила се вест да украјинска војска користи борбене тенкове "челенџер 2" у офанзивној операцији у Курској области Руске Федерације.

Министарство одбране Велике Британије је тада одбило да коментарише ове наводе и није саопштило детаље о потенцијалној употреби тенкова, а једнако су поступиле и Оружане снаге Украјине.

Међутим, истог дана појавила се и вест да је Министарство одбране Велике Британије дозволило је Кијеву да користи испоручено оружје током напада Оружаних снага Украјине у Курској области, као и да су из ове дозволе изузете једино крстареће ракете "сторм шедоу".

У међувремену на руским Телеграм каналима и каналу Министарства одбране РФ појавио се снимак који приказује уништавање једног од британских тенкова, иако, због лошег квалитета снимка, није било могуће одмах потврдити да ли се заиста ради о "челенџеру 2".

Због тога су се појавиле и спекулације да је заправо уништен "леопард 1а5", а не британски тенк.

Ипак, анализом других снимака које је у протеклим данима објављивало руско Министарство одбране, сада се са сигурношћу може закључити да се "челенџери" заиста користе у Курској области, што уништавање једног од ових тенкова чини знатно вероватнијим.

Наиме, како се може видети на приложеном снимку, објављеном пре недељу дана, руски хеликоптер Ка-52 је уз помоћ противоклопне вођене ракете "вихор" погодио оклопно возило украјинске војске.

Будући да је током дејства руског хеликоптера коришћена термовизија, на снимку се може видети само силуета возила, али управо та силуета потврђује да се ради о "челенџеру 2".

Изнад задњег дела цеви може се приметити да тенк на снимку има избочину, а заправо се ради о  термовизијској нишанској справи ТОГС 2 са ласерским даљиномером, што је упечатљива карактеристика британског тенка.

Оно што није познато је да ли је у питању исти тенк који је уништен "лансетом", будући да је након поготка наставио да се креће, што говори да је у нападу "вихором" тенк само оштећен или онеспособљен, али не и у потпуности уништен.