Русија

Храбро коцкање настало из очаја: "Економист" о нападу на Харковску област и плановима Сирског

Како наводи амерички лист, Сирски је о плановима разговарао само са одабраном групом званичника и Зеленским
Храбро коцкање настало из очаја: "Економист" о нападу на Харковску област и плановима СирскогGetty © Diego Herrera Carcedo/Anadolu

Украјина намерно није обавестила своје западне партнере о плановима за прекогранични упад у Русију, из страха да би они наредили Кијеву да одустане од операције или да ће детаљи процурети у јавност, пише "Економист".

Према речима извора упознатих са планирањем напада великих размера украјинске војске на Курску област РФ, главнокомандујући Оружаних снага Украјине генерал Александар Сирски био је на ивици да буде смењен само неколико седмица пре почетка операције због колапса фронта у Донбасу.

Како су тензије расле, Сирски је осмислио, оно што "Економист" описује као "храбро коцкање, настало из очаја", са неколико сценарија на столу, који су укључивали нападе на Курску или Брјанску област, па чак и комбинацију оба.

"Главни циљ био је да се руске трупе одвуку за кључних положаја у Донбасу и да се створе услови за све будуће преговоре", рекао је за амерички лист један од извора.

Сирски се такође, наводно, обавезао на највиши степен тајности, разговарајући о плановима само са одабраном групом званичника и обавештавајући Владимира Зеленског о напретку и то искључиво на састаницма у четири ока. 

Како наводи "Економист", то је значило да су западни савезници намерно остављени "у мраку".

"Сирски је имао две претходне операције које је Запад подрио. Планови једне су процурели Русима, а за другу смо добили наређење да је обуставимо", изјавио је један од извора.

Што се тиче наводног цурења информација, ово се можда односило на летњу офанзиву из 2023. године, која се завршила неуспехом украјинске војске, а Сирски је тада обавља дужност команданта копнених снага украјинске војске.

Подсећања ради, Зеленски је у фебруару тврдио да су планови за операцију били "на столу Кремља чак и пре него што је почела".

Иако је наводно био изузет из планирања напада на Курску област, Запад се јој се није противио, већ су бројни западни званичници изразили подршку нападу на Русију, уз тврдње да "Кијев има право на самоодбрану", наводи амерички лист.

Тако су САД у више наврата поновиле да нису биле укључене у припрему упада на Курск, међутим, бивши секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев тврди да се Кијев никада не би усудио да покрене такву операцију без подршке Вашингтона, додајући да је НАТО снабдевао Украјину оружјем, војним инструкторима и обавештајним подацима.

И док се у Курској области настављају борбе, "Економист" наводи да су интервјуисани украјински војници изјавили да "већ почињу да примећују другачији ниво отпора", те да трпе све веће губитке.

image