Русија

Путин у Бакуу: Русија се залаже за мир и економски развој

Посета Владимира Путина Бакуу потврдила је да ће односи двеју земаља наставити да се развијају без обзира на ситуацију у региону, јер су мир и економски развој на Кавказу немогући без Москве 
Путин у Бакуу: Русија се залаже за мир и економски развој© © РИА Новости / Григорий Сысоев

Председник Русије Владимир Путин завршио је званичну посету Азербејџану која је прошла на обострану корист и након које се може закључити да односи двеју држава никада нису били бољи.

Москва и Баку настављају да развијају односе на највишем нивоу у свим правцима, што потврђује и изузетно топао и пријатељски дочек руског председника. Посета Бакуу је један од ретких случајева када Владимир Путин није био у руском "аурусу", већ је седео на месту сувозача "мерцедеса" којим је управљао лично председник Илхам Алијев.

Без Москве нема мира

Једна од главних тема састанка лидера Русије и Азербејџана била је о (не)миру на Кавказу. Иако Баку у Јереван већ две године не воде борбе, још увек није потписан мировни договор и нема званичног разграничења државне границе, али зато има редовних обостраних провокација на границама.

Без обзира на ток Специјалне војне операције, активности у Сирији, Африци и мировној мисији у Молдавији, Русија и даље игра кључну улогу на Кавказу.

Москва би била срећна када би могла да допринесе мирном решењу азербејџанско-јерменског сукоба, навео је Путин током састанка са Алијевом у Бакуу.

"Русија се суочава са кризом, пре свега у Украјини, али историјска укљученост у ситуацију на јужном Кавказу нам диктира да учествујемо у овим догађајима. Наравно, само у оном смислу где за то постоји потреба. Било би нам драго да допринесемо мирном решењу, демаркацији границе и ослобађању блокираних логистичких и економских праваца", рекао је руски председник.

Након посете Азербејџану, Путин ће се састати и са премијером Јерменије Николом Пашињаном, коме ће пренети резултате разговора у Бакуу.

Баку користи прилику

Ако односи Москве и Бакуа никада нису били бољи, то се не може рећи за Јереван. Јерменија се последњих година све више окреће Западу, што изузетно ефикасно користи Азербејџан. Премијер Јерменије Пашињан је склопио стратешко партнерство са САД, купује француско наоружање, завршио је заједничку руско-јерменску мисију граничне полиције на аеродрому у Јеревану, док се руским медијима у земљи праве све већи проблеми.

Ситуација са Азербејџаном је супротна. Баку је спреман да прошири сарадњу са Москвом, од економије па до језика.

"Наши односи су засновани на блиским људским и културним везама које су вековима спајале наше народе. Разговори су одржани у топлој, скоро породичној атмосфери", рекао је руски председник.

Москва и Баку разматрају стварање заједничког универзитета, док je Алијев је са своје стране потврдио да у 26 азербејџанских факултета постоји обука на руском језику, као и да успешно ради филијала московског државног факултета Ломоносова и државног медицински факултета у Азербејџану.

Економиjа као наjбитниjи фактор 

Односи Русије и Азербејџана се успешно развијају на основу договора који је склопљен још 2022. године током посете Алиjева Москви, навео је руски председник и потврдио да постоји приметан напредак трговинских и економских веза.

Има много праваца у којима Русија и Азербејџан могу да сарађују, нагласио је Путин. Озбиљност посете потврђује и велика руска делегација која је допутовала са председником у Баку. 

Са руске стране састанку су присуствовали руски министар спољних послова Сергеј Лавров, потпредседник Владе Александар Новак, заменик руководиоца председничке администрације Максим Орешкин, Путинови помоћници Јуриј Ушаков и Руслан Едељгеријев, као и министар здравља, економског развоја, транспорта, директор Федералне службе за војно-техничку сарадњу и други.

"Што се тиче билатералне сарадње, имамо дугогодишње везе у сектору гаса и нафте, реализују се заједнички пројекти, посебно, пројекат Шах Дениз, где наша руска компанија Лукоил има скоро 20 одсто и уложила је велики износ, овај пројекат се развија снабдевања електричном енергијом. Генерално, постоји велики број нових пројеката, укључујући и оне на Каспију, који се разматрају за заједничку имплементацију", рекао је Александар Новак, вицепремиjер Русије. 

Азербејџан је један од најважнијих инвестиционих и трговинских партнера Русије. Tрговински промет две државе је већ 5 милијарди долара, а само прошле године је порастао за 20 одсто. Русија је последњих година уложила више од 10 милијарди долара у Азербејџан.

Кирил Дмитријев, шеф Руског фонда за директна улагања, потписао је важан споразум са Агенцијом за промоцију инвестиција и извоза Азербејџана коjи ће помоћи руским компанијама да инвестирају и уђу на тржиште Азербејџана, као и да азербејџанске компаније активније уђу на руско тржиште. 

Посета Владимира Путина Бакуу је потврдила да ће односи двеју земаља наставити да се развијају без обзира на ситуацију у региону, јер су мир и економски развој на Кавказу немогући без Москве. 

image