МСП Русије: Неће бити преговора са Украјином у скорије време

Заменик Сергеја Лаврова потврдио да, након напада на Курску област Русије, у скорије време не треба очекивати преговоре са Кијевом

Заменик шефа руске дипломатије Михаил Галузин рекао је, на састанку с амбасадором Турске у Русији Танжу Билгичем, да сада, после напада на Курску област, не може бити никаквих преговора са Кијевом.

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова Русије, руска страна "одлучно осуђује варварски терористички напад кијевског режима на Курску област Руске Федерације". 

Руски дипломата такође је истакао да је недопустиво то што Запад Кијев снабдева оружјем. Галузин је стога позвао Турску да одбије да учествује у таквим акцијама. 

Заменик Сергеја Лаврова указао је турском амбасадору и да тренутно није могуће разговарати о питањима енергетске и прехрамбене безбедности, или хуманитарној ситуацији у Украјини. То, како каже, Запад намеће након самита у Швајцарској.

"Шефу турске дипломатске мисије потврђен је непромењен став Москве да категорички не прихвата 'Бургенштокски процес' (Бургеншток - швајцарски град у којем је одржан самит о украјинској кризи), који је усмерен на стварање антируске коалиције и постављања ултиматума Русији на основу очигледно неизводљиве 'формуле Зеленског' (његовог мировног плана)", саопштило је МСП Русије након састанка са турским амбасадором.

За крај, MСП истиче да су обе стране, и Анкара и Москва, потврдиле заинтересованост за "даљи развој конструктивне сарадње између Русије и Турске".