Русија

Путин стигао у Беслан: Положио цвеће и запалио свећу у знак сећања на погинуле у нападу на школу

Председник Руске Федерације данас је први пут посетио школу у којој се 2004. године догодио терористички напад
Путин стигао у Беслан: Положио цвеће и запалио свећу у знак сећања на погинуле у нападу на школу© Kremlin.ru/Владимир Астапкович, РИА «Новости

Председник Русије Владимир Путин посетио је данас школу Број 1 у граду Беслану, у Северној Осетији, где се пре 20 година, 1. септембра, догодио познати терористички напад који је потресао целу земљу.

У том нападу су убијене 334 особе, укључујући 186 деце, десет официра и девет људи из спасилачке службе и Министарства унутрашњих послова.

Председник Русије данас је први пут посетио ову школу. Путину су били показани портрети особа које су изгубиле живот у трагичном догађају у спортској сали школе, у коју су терористи те 2004. затворили таоце. 

Данас се у овој згради налази међународни културно-патриотски центар за превенцију тероризма, а у сали у којој су таоци неколико дана били затворени православни крст, код којег посетиоци пале свеће и остављају цвеће и играчке. 

По доласку у школу, председник Русије је, такође, запалио свећу и положио цвеће у знак сећања на трагично погинуле.

Раније током дана, одмах по доласку у Беслан, Путин је посетио и гробље "Град анђела" и положио цвеће на споменик жртвама терористичког напада и палим борцима специјалних јединица "Алфа" и "Вимпел" који су погинули у јуришу на школу те 2004. године.

У терористичком нападу на школу у Беслану учествовали су терористи са војним искуством. Већина нападача су били познати службама безбедности од раније, док је вођа банде Руслан Хучбаров био на потерници због убиства. У нападу су укупно учествовале 32 особе.

Терористи су заробили укупно 1.128 људи, укључујући и децу, и држали таоце у школској сали три дана без хране и воде. Терористи су већину талаца затворили у школској спортској сали, која је одмах била минирана. Постављено је 15 повезаних импровизованих експлозивних направа. Десетак талаца је стрељано да би се остали застрашили.

Да би ослободили таоце, у Беслан су одмах биле послате јединице Центра за посебне намене ФСБ-а Русије и формиран је оперативни штаб. Ипак, о пуштању деце терористи нису хтели ни да разговарају.

Међутим, 2. септембра десило се чудо: терористи су пристали да у школску зграду пусте бившег председника Ингушетије Руслана Аушева, са којим је касније изашло 26 талаца.

Након неког времена, специјалци су започели јуриш. Многи таоци су касније рекли да су неки од официра погинули штитећи људе, покривајући их својим телима.

image