Руска амбасада: Лондон признао умешаност у планирање напада на Курску област

Русија најоштрије осуђује изјаве британског министра одбране Џона Хилија у британској штампи где је покушао да оправда подршку Велике Британије Украјини у стварању тензија и подржао злочиначке авантуре кијевског режима на руској граници, поручују из руског дипломатског представништва

Британски министар одбране Џон Хили је потврдио да је Лондон умешан у планирање украјинског продора у Курску област и друге акције кијевског режима које доносе тензије, оценили су у руској амбасади у Великој Британији, коментаришући изјаву британског званичника који је покушао да оправда поступке украјинске војске.

Министар је неспретно покушао да оправда подршку Лондона у контексту све веће напетости у свету, али његове изјаве су у потпуности лицемерне, наводи се у саопштењу руске амбасаде.

"Управо је његова земља – а ако се осврнемо на неколико деценија уназад, онда и његова партија – уложила много напора да ситуација у многим регионима света достигне тачку кључања. Ово се у потпуности односи и на украјинску кризу, како са становишта активног учешћа Лондона у њеном подстицању, тако и у каснијем спречавању мировних преговора", поручују из амбасаде.

Јавним одобравањем злочиначке авантуре Кијева у Курској области, актуелне британске власти, као и њихови конзервативни претходници, одобравају ескалацију коју подстиче кијевски режим, а то нагло повећава ризике, оценили су у руској амбасади.

"Лондон није срамота од апсурдног позивања на чл. 51 Повеље УН како би оправдао отимачину, пљачку, узимање талаца и уништавање цивилне имовине чиме се украјинска војска бави", наводи се у саопштењу.

Изјаве британског министра о "поносу" због британске подршке Украјини су дубоко неморалне – пре свега у односу на цивиле у руским регионима, против којих кијевски режим користи управо оно оружје које је Лонодон послао Кијеву, а чиме се шеф ресора одбране толико поноси, оценили су у руском дипломатском представништву.

С друге стране, додају из амбасаде, изјаве Хилија су неморалне и у односу на жртве нацизма – очигледна употреба СС симбола од стране украјинских "прималаца" британске војне помоћи говори сама за себе.

Оваквим тезама Лондон је признао своју умешаност у планирање украјинског напада у Курској области, али толико хваљени британски "челенџери", као и остала западна опрема која се испоручује Оружаним снагама Украјине, успешно горе и пре или касније ће сви бити спаљени, поручују из руске амбасаде.

Притом, како се у саопштењу наводи, изјаве британског министра о наводим успесима украјинске војске немају везе са истином.

"Темпо којим руска војска ослобађа Донбас показује да авантура Кијева није утицала на ток Специјалне војне операције. А снимци уништене и заплењене западне опреме у Курској области јасно показују како се ситуација за Оружане снаге Украјине одвија 'на терену' и да не личи на победоносне извештаје украјинских политичара и самопроглашених британских стручњака", наводи се у саопштењу.

Русија је сигурна да многи Британци схватају да је политика њиховог војно-политичког руководства недоследна, јер, уместо да решавају горуће проблеме у сопственој земљи, настављају да спекулишу о претњама које наводно долазе из Русије и настоје да продуже украјинску кризу.