Путин: Русија победила терористе на Кавказу, победиће и неонацисте у Донбасу и Курској области

Непријатељи Русије и даље покушавају да уздрмају ситуацију у земљи, указао је Владимир Путин

Русија је победила терористе на Кавказу, а победиће и неонацисте који чине злочине у Донбасу и Курској области, поручио је руски председник Русије Владимир Путин у Северној Осетији, на састанку са представницима удружења жртава терористичког напада у Беслану 2004. године.

Руски председник је у Беслану посетио школу "Број 1" где се пре 20 година, 1. септембра, догодио терористички напад који је потресао целу земљу.

Милитанти који су извели терористички напад у Беслану добили су подршку из иностранства, рекао је Путин на састанку са удружењем "Мајке Беслана".

"Састајемо се уочи велике трагедије за нашу земљу и вас лично, породице настрадалих у трагичним догађајима од пре 20 година. Ужасни терористички напад однео је животе наших суграђана и деце. Наш народ уме да каже 'ни непријатељу да не пожелиш'. Али наш непријатељ је другачији, није као ми", рекао је руски председник.

У иностранству не само да су покушали да оправдају терористе већ су им и пружали помоћ – моралну, политичку, информациону, финансијску и војну, навео је Путин.

Према његовим речима, Русија већ деценијама година зна да њени непријатељи немају морала, већ само сопствене интересе, али никако да навикне на ту чињеницу.

"Непријатељи Русије и даље покушавају да уздрмају ситуацију у земљи. Али како смо се борили против терориста тада, данас се боримо против злочинаца у Круској области и Донабасу. Тада смо остварили циљеве у борби против тероризма, а изборићемо се и против неонациста. Стићи ће их казна, у то нема сумње", нагласио је Путин.

Руски председник је још једном изразио саучешће породицама које су изгубиле своје најближе у терористичком нападу те 2004. године у Беслану.

"Трагедија ће остати отворена рана у историјском сећању целе Русије, а за оне који су изгубили највредније што човек има, тј. децу, то ће бити рана која крвари целог живота", рекао је Путин.

Нагласио је и да је дужност поштовати борце руских специјалних јединица, представника МУП-а и МЧС-а који су својим телима прекривали децу и погинули у терористичком нападу.