Руски министар одбране: Русија ће ојачати групе трупа "Белгород", "Курск" и "Брјанск

На састанку је било детаљних разматрања питања војне безбедности Белгородске, Брјанске и Курске области, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране

Русија ће ојачати групе трупа "Белгород", "Курск" и "Брјанск", рекао је руски Министар одбране Андреј Белоусов на састанку Координационог савета за војну безбедност пограничних области.

На састанку је било детаљних разматрања питања војне безбедности Белгородске, Брјанске и Курске области, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

Шеф руског војног ресора је напоменуо да је данас успостављена директна и непрекидна интеракција између регионалних управа, команданата група трупа у три конститутивна ентитета Руске Федерације и, са друге, одговорних руководилаца централног апарата Министарства одбране.

"За сваки задатак Координационог савета, Министарство је одредило службеника који је одговоран за његову реализацију у року од једног дана. У случају да су онемогућени да реше проблем на свом нивоу, службеници су дужни да информације саопштавају мени лично и ја доносим одлуку", рекао је министар одбране Руске Федерације.

Андреј Белоусов је открио која је област одговорности сваког члана Координационог савета из Министарства одбране:

• заменик министра одбране Руске Федерације, генерал-пуковник Андреј Булига одговара за питања логистике, транспорта и помоћи цивилним властима током евакуације грађана;
• заменик министра одбране Руске Федерације Алексеј Криворучко – за питања војно-техничке подршке (оружје, специјална и војна опрема);
• заменик министра одбране Руске Федерације Павел Фрадков – за инжењеринг и грађевинарство;
• заменик министра одбране Руске Федерације Олег Савељев – за међуресорну интеракцију и координацију;
• начелник Главне војномедицинске управе МО РФ Дмитриј Тришкин – за медицинску помоћ;
• представник Генералштаба Оружаних снага РФ и команданти Белгородске, Курске и Брјанске групе одговорни су за заштиту грађана и територија од напада дронова;
• генерал-пуковник Јунус-БекЈевкуров именован за заменика шефа Координационог савета.

"Још једном желим да истакнем да ови званичници морају да буду у директном контакту са регионима даноноћно. Ни једно питање не сме да буде остављено без пажње", наложио је руски министар одбране.

Министар је додао да је у Центру за управљање националном одбраном Руске Федерације распоређена специјална оперативна група, чији задаци обухватају прикупљање и анализу проблема из региона као и праћење њиховог решавања.

Заменик начелника Националног центра за управљање одбраном Руске Федерације, генерал-потпуковник Јуриј Корсачев је током састанка потврдио да је оперативна група успоставила интеракцију са одговорним званичницима у групама, оперативним штабовима при гувернерима пограничних региона и централним војним командним органима.

"Радна група је од почетка рада добила 25 проблематичних питања која се тичу обезбеђивања група које штите границу најпотребнијим материјалним средствима", рекао је Јуриј Корсачев.

Што се тиче данашњег дана, од 12 питања добијених из оперативног штаба Курске области, у потпуности је решено већ 11 питања, додао је Корсачев.