Русија

Путин допутовао у Грозни: Група чеченских добровољаца ускоро у зони СВО (ВИДЕО)

На аеродрому у Грозном дочекао га је Рамзан Кадиров

Руски председник Владимир Путин допутовао је вечерас у Чеченију, а на аеродрому у Грозном председника је дочекао шеф државе Рамзан Кадиров.

"Планиран је богат програм у оквиру посете", навео је Кадиров на свом телеграм каналу и нагласио да се чеченски народ радује доласку Путина.

Кадиров је напоменуо да руски председник није био у региону од 2011. године, али да зна за све што се дешава у Чеченији.

"Стварно, није дуго долазио, 13 година је много времена за нас", рекао је Кадиров али је нагласио да је председник Руске Федерације је све ово време "контролисао" развој Чеченије.

Он све зна, он има добро памћење, када постави питање о републици, изгубиш се, збуниш се, не знам, али он зна, објаснио је Кадиров.

Путин је прво обишао гроб првог председника републике, Хероја Русије Ахмата-Хаџи Кадирова.

Ахмат-Хаџи Кадиров је сахрањен у свом родном селу у Курчалојевском округу у  Чеченији, које се сада зове Ахмат-Јурт. Путин је положио цвеће и одао почаст првом председнику Чеченије.

Руски лидер је рекао да му је први председник Чеченије био пријатељ и храбар човек који је учинио много за чеченски народ.

"Био је мој пријатељ... веома пристојан, одан човек, одан својој малој домовини, својој великој отаџбини и, наравно, прави борац", рекао је Путин о Ахмату-Хаџију Кадирову.

Ахмат-Хаџи Кадиров је преминуо 9. маја 2004. након терористичког напада на стадиону "Динамо" у Грозном. Путин му је 10. маја 2004. указом постхумно доделио титулу Хероја Русије. На територији гробља читање Курана одвија се даноноћно и непрекидно.

Руком лидеру је у Чеченији потом је приказано заплењено оружје из зоне СВО, а Кадиров је Путину показао руски Универзитет специјалних снага, назван по председнику.

Шеф Чеченије је напоменуо да је од почетка СВО овде обучено више од 47 хиљада војника, укључујући добровољце. Путин се састао са добровољцима који пролазе обуку на Руском универзитету специјалних снага и ускоро ће отићи у зону СВО.

"Следећа група добровољаца наредних дана ће, после обуке на Универзитету специјалних снага, отићи у зону специјалне операције", рекао је Рамзан Кадиров.

Путин је на састанку са добровољцима поручио да су заједничка љубав према отаџбини и морални темељ у сваком тренутку уједињавали све народе Русије.

"Увек, у сваком тренутку, упркос чињеници да је наша земља сложена, мултиконфесионална, мултинационална, сви народи Русије су увек имали нешто заједничко – наше морално утемељење и љубав према отаџбини, поштовање према старијима, поштовање наше историје и наше вере", поручио је председник Путин.

Председник Русије постао је данас, током посете новој џамији пророка Исе у Грозном, почасни грађанин Чеченије. Плакету и сертификат су председнику уручили Кадиров и муфтија Чеченије Салах Нежијев.

Руски лидер је домаћинима поклонио ручно рађен Куран у драгоценом повезу.

Путин је раније током дана посетио још два региона Северног Кавказа – Кабардино-Балкарију и Северну Осетију.

image