Премијери Русије и Кине: Запад покушава да сузбије потенцијал Москве и Пекинга

Пријатељство Русије и Кине је стабилно, јако, и непоколебиво, оно је наша заједничка вредност и ми смо спремни да са руским партнерима идемо напред још јаче, поручио је кинески премијер током посете Москви

Премијер Русије Михаил Мишустин састао се данас са премијером Државног савета Народне Републике Кине Ли Ћијангом у Москви.

Мишустин је подсетио да се ове године прославља 75 година од успостављања дипломатских односа Москве и Пекинга и оценио да су се за тај период "руско-кинески односи подигли на висок ниво свеобухватног партнерства и стратешке сарадње".

Он је упозорио да Запад покушава да сузбије потенцијал Русије и Кине, те је позвао кинеску страну да заједнички обезбеде заштиту својих интереса

"Радимо у тешким спољнополитичким условима. Западне земље, кријући се иза измишљених изговора, примењују нелегитимне санкције, или, једноставније речено, методе нечасне конкуренције. Они покушавају да одрже своју глобалну доминацију и обуздају економски и технолошки потенцијал Русије и Кине. Али, како кажу наши кинески пријатељи: 'Ко иде путем правде има много помагача'. Стога је важно да усмеримо напоре ка заштити наших заједничких интереса, изградњи мултиполарног светског поретка и повећању сарадње на међународним платформама", рекао је руски премијер.

Мишустин је, такође, истакао да је Русија данас лидер у испоруци нафте и гаса у Кину.

"Јачамо партнерство у сфери енергетике. Русија заузима водећу позицију у извозу нафте у Кину. Ускоро ћемо заузети прво место по природном гасу. Испорука угља је на добром нивоу, напредује и заједнички рад у сфери нуклеарне енергије. Разговарамо о условима нових великих иницијатива, активно развијамо и индустријску сарадњу", рекао је Мишустин.

Потврдио је и да је пре времена постигнут циљ који су договорили лидери двеју земаља Владимир Путин и Си Ђинпинг, а који се односи на међусобну трговину. Како је рекао, обим трговине је повећан тако да је трговински промет прошле године износио више од 20 билиона рубаља (око 11 милијарди долара). 

Како је додао, ради се и на све већем коришћењу националних валута. Према његовим речима, удео рубље и јуана у руско-кинеској трговини данас износи више од 95 одсто. 

Посебна пажња на састанку посвећена је и сарадњи у сфери прехрамбене безбедности и пољопривреде, наводи се у званичној поруци Владе Русије на Телеграму. Како додају РИА Новости, Мишустин је открио да Москва намерава да повећа испоруку пољопривредних производа на кинеско тржиште. 

Осим тога, како преносе медији, руски премијер је позвао кинеску страну да заједнички искористе потенцијал Северног морског пута, морског коридора на крајњем северу, који ће обезбедити знатно бржи превоз робе.

Премијер кинеског Државног савета такође је потврдио да се руско-кинески односи развијају стабилно, уз оцену да је сарадња Русије и Кине издржала међународне турбуленције и да су постигнути запажени резултати.

"Може се рећи да је наше пријатељство стабилно, јако, и непоколебиво. Оно је наша заједничка вредна имовина", рекао је Ли Ћијанг.

"Кинеска страна је спремна да заједно са руским партнерима иде напред још јаче, вођена стратегијом наших лидера у духу међусобног поштовања, међусобног поверења, вишевековног пријатељства, обостране користи, да нашу разнострану сарадњу подигне на још виши ниво у корист наших народа, и у циљу обезбеђивања једнакости и правде широм света", поручио је кинески премијер.