Русија

Захарова: Напад на Курску област изведен је уз пуну подршку Запада

Запад наставља да подржава кијевски режим и хвали његове терористичке акције, уместо да искаже саучешће и упути речи подршке цивилима који су се нашли на мети украјинске војске, каже портпаролка МСП-а Русије Марија Захарова
Захарова: Напад на Курску област изведен је уз пуну подршку Западаwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Оружане снаге Русије активно уништавају противничке снаге у Курској и другим руским пограничним областима, које свакога дана региструју велике губитке, рекла је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на конференцији за медије, уз оцену да је напад на Курску област изведен уз пуну подршку Запада.

Према речима Захарове, кијевски режим стално налази нова објашњења за напад на Курску област, те су тако украјински функционери прво тврдили да је циљ био да се ојача позиција Кијева на неким будућим преговорима, да би касније Владимир Зеленски рекао да Украјина у пограничним руским регионима жели да, заправо, створи неку "тампон зону". 

"Очигледно, лидер украјинских бандероваца покушава да искористи таква обраћања народу да би подигао свој рејтинг који је у паду и да привуче још више средстава од западних донатора. Међутим, цео овај злочиначки подухват кијевског режима од самог почетка је осуђен на велики неуспех", поручила је Захарова, уз објашњење да је напад на област аутоматски поништио могућност преговара. 

У исто време, како је рекла "колективни Запад предвођен САД, уместо речи саучешћа за жене, децу и старце који су погођени акцијама Оружаних снага Украјине, наставља да активно изражава подршку кијевском режиму, па чак и да га хвали за терористичке нападе".

Као пример, Захарова је навела изјаву пољског премијера Доналда Туска од 14. августа, да је напад на Курску област одбрамбена акција. Кијев, према његовим речима, има право да "води рат тако да се Русија што ефикасније паралише".

Сличне изјаве дошле су из Финске, Данске, Канаде, додала је  Захарова,  док британски званичници, како каже, у исто време покушавају да убеде НАТО да се Украјини дозволи да гађа руску територију ракетама "сторм шедоу". Њихов домет износи 250 километара.

Нешто слично, додаје, разматрају и САД. Како јављају западни медији, у питању су крстареће ракете ЈАССМ домета до 400 километара, које Вашингтон наводно планира да испоручи Кијеву. Ове ракете би затим могли да користе ловци Ф-16, упозорава портпаролка.

"Јавно подстицање терористичких акција у Курској области, страна војна техника и плаћеници на нашем тлу јасно указују на директну умешаност западних савезника у злочине неонациста. Упад на територију Курске области одвија се уз пуну подршку Запада", оценила је портпаролка МСП-а Русије.

Захарова се на кратко дотакла и страних плаћеника који данас ратују у Украјини.

Како је рекла, медији су крајем јула објавили вест да Влада Украјине ради на нацрту закона "О међународним одбрамбеним компанијама". Овај закон ће, ако буде усвојен, фактички значити легализацију приватних војних компанија у којима ће учествовати странци.

"Планирано је да се ове прокси-структуре региструју искључиво у областима које се граниче са нашом земљом. Усвајање документа ће омогућити земљама НАТО-а да у Украјину пошаљу борбене пилоте Ф-16 без тога да директно учествују у сукобу. Овај нови облик саучесништва Запада у војним злочинима Кијева, ако буде спроведен, само ће ојачати даљу ескалацију сукоба и терористичке активности режима Владимира Зеленског", упозорила је Захарова.

image