Русија

Захарова: Берлин не жели да открије праве наручиоце терористичког напада на "Северни ток"

Немачка страна је скоро две године на све захтеве руских надлежних органа у вези са саботажом "Северног тока" одговарала искључиво празним изговорима и одговорима који не садрже никакве конкретне податке, рекла је Марија Захарова
Захарова: Берлин не жели да открије праве наручиоце терористичког напада на "Северни ток"www.globallookpress.com © Danish Defence/Keystone Press Agency

Берлин у потпуној тајности води истрагу терористичког напада на "Северни ток", јер не жели да идентификује праве наручиоце злочина, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

На овај начин је прокоментарисала изјаву званичног представника немачког Министарства спољних послова Себастијана Фишера који је рекао да Берлин наводно размењује са Русијом одређене информације о терористичким нападима на гасоводе "Северни ток 1" и "Северни ток 2".

Берлин је оваквом тврдњом покушао да доведе у сумњу валидност тврдњи које је Москва изнела против немачких власти у вези са њиховим одбијањем да сарађују у истрази експлозија на гасоводима који су допремали руски гас у Европу.

"Поменуте речи господина Фишера су потпуно неистините", нагласила је Захарова.

Немачка страна је скоро две године на све захтеве руских надлежних органа у вези са саботажом "Северног тока" одговарала искључиво празним изговорима и одговорима који не садрже никакве конкретне податке, рекла је Захарова.

"Ово није први пут да Берлин покушава да јавности и светској дипломатској заједници 'прода' ово бирократско одуговлачење како би се показао као неко ко испуњава своје међународно правне обавезе", навела је званична представница руског МСП-а.

Русија инсистира да се одржавају званичне билатералне консултације у складу са важећим прописима прописаним у конвенцијама УН против тероризма, нагласила је она.

"Изјава Фишера само појачава наше сумње у намеру Берлина да прикрије истрагу, која се води у потпуној тајности и онемогућава да се дође до правих наручилаца напада на највећи трансевропски енергетски инфраструктурни објекат који највише значио самој Немачкој", закључила је Захарова.

image