Русија

Русија покренула велику поморску експедицију дуж афричке обале

Заменик премијера Дмитриј Патрушев истакао је значај пројекта за рибарску индустрију
Русија покренула велику поморску експедицију дуж афричке обалеGetty © Dana Neibert

Руска федерална агенција за рибарство (Росриболовство) покренула је велику истраживачку иницијативу која има за циљ проучавање морских биолошких ресурса дуж обале 18 афричких земаља у Индијском и Атлантском океану.

Експедиција је покренута у рибарској луци у Калињинграду, у присуству заменика руског премијера Дмитрија Патрушева и низа других руских званичника.

"Данас покрећемо један од најамбициознијих пројеката у рибарској индустрији – Велику афричку експедицију. Ово је јединствен догађај јер слична истраживања нису спроведена од 1980-их. Експедиција ће проценити водене биолошке ресурсе на афричкој обали и отворити нова риболовна подручја", најавио је Патрушев на церемонији.

Експедиција ће омогућити Русији да процени резерве водених биолошких ресурса дуж афричке обале и идентификује нова риболовна подручја, рекао је Патрушев. Он је такође истакао значај ове иницијативе и за Русију и за афричке народе.

"Као што знамо, Русија се налази међу првих пет светских лидера по обиму улова. Прошле године наша рибарска индустрија поставила је рекорд убравши 5,37 милиона тона водених природних ресурса. Као резултат Велике афричке експедиције, обим риболовних операција ће се додатно проширити", рекао је Патрушев.

Заменик премијера је такође истакао позитиван утицај који ће то имати на афричке земље. "Афричким државама ће бити омогућен приступ информацијама о рибљим резервама, што ће допринети глобалној безбедности хране. То ће бити још један значајан допринос наше земље у обезбеђивању глобалне прехрамбене безбедности", истакао је он.

Према речима Кирила Колончина, директора Сверуског истраживачког института за рибарство и океанографију (ВНИРО), експедиција ће се наставити до почетка 2026. године.

Два истраживачка брода Росриболовства биће распоређена да проучавају приобалне воде. Поред руских научника, експедицији ће се придружити и истраживачи из различитих афричких приморских држава, наводи ВНИРО.

Тим научника на сваком броду ће се састојати од 12 стручњака специјализованих за акустичка, океанографска, хидрохемијска, хидробиолошка и ихтиолошка истраживања.

Истраживачки брод "Атлантниро" ће проучавати приобалне зоне Мауританије, Нигерије, Марока, Камеруна, Сао Томеа и Принципа, Габона, Републике Конго, Екваторијалне Гвинеје и Анголе. У међувремену, други брод, "Атлантида", фокусираће се на воде Мауританије, Гвинеје Бисао, Гвинеје, Сенегала, Мозамбика, Сијера Леонеа, Мадагаскара, Маурицијуса и Еритреје.

image