Партнерство Русије и Кине за праведнији светски поредак: ШОС и БРИКС од кључног значаја

Значај ШОС-а и БРИКС-а је посебно истакнут у заједничком саопштењу након 29. редовног састанка шефова руске и кинеске владе

Кина и Русија ће наставити да унапређују и јачају сарадњу у оквиру асоцијација као што су ШОС и БРИКС, наводи се у заједничком саопштењу након 29. редовног састанка шефова влада две земље.

"Током руског председавања БРИКС-ом, стране ће наставити да промовишу практичну сарадњу у трговинско-економској сфери, укључујући и питања мултилатералног трговинског регулисања, промовишу одрживи развој, обезбеде безбедност глобалне производње и ланаца снабдевања и јачају интеракцију специјалних економске зоне", наводи се у документу.

Поред тога, земље планирају развој дигиталне трговинске размене, као и јачање сарадње у оквиру БРИКС Партнерства о новој индустријској револуцији.

Москва и Пекинг су се такође договориле да промовишу сарадњу у области очувања животне средине, а наставиће и да развијају интеракцију у оквиру контакт групе БРИКС-а о климатским променама и одрживом развоју.

Осим тога, Русија и Кина ће заједно уложити напоре у циљу јачања ШОС-а као једног од стубова праведног мултиполарног светског поретка у настајању.

У саопштењу се истиче да ће улога те организације у осигурању безбедности и одрживог економског раста у региону, као и у развоју културних и хуманитарних веза у простору ШОС-а, наставити да расте, наводи се у саопштењу.

Владе Руске Федерације и Народне Републике Кине истакле су да поједине земље покушавају да искористе такозвани "поредак заснован на правилима" како би задржале сопствене привилегије, да задиру у суверенитет других народа, мешају се у њихове унутрашње ствари, сузбијају њихов економски раст и технолочки развој и ометају колективни успон тржишта земаља у развоју.

Две земље намеравају да продубе своје партнерство у области нуклеарне енергије.

Русија је поновила да се придржава принципа "једне Кине".