Русија

ФСБ покренула кривични поступак против страних новинара: Илегално прешли у Курску област

Кривични поступак покренут је против америчког новинара Ника Патона Волша и украјинских новинара Олесје Боровик и Дајане Буцко јер су са територије Руске Федерације снимали репортаже за злочиначки кијевски режим
ФСБ покренула кривични поступак против страних новинара: Илегално прешли у Курску областGetty © Dominic Chiu/SOPA Images/LightRocket

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) покренула је истрагу и кривичне поступке против страних новинара који су илегално прешли државну границу Руске Федерације и снимали репортаже из Суџе у Курској области.

Кривични поступак покренут је против америчког новинара Ника Патона Волша и украјинских новинара Олесје Боровик и Дајане Буцко, наводи се у саопштењу руске службе.

"У блиској будућности биће стављени на међународну потерницу", додали су у ФСБ-у.

Нешто раније је из истог разлога покренут кривични поступак против италијанских новинара Симонија Траинија и Стефаније Батистини.

Како се у саопштењу напомиње, овакав прекршај предвиђа казну у виду затвора до пет година.

Нешто раније је у руско Министарство спољних послова на рапорт позвана отправник послова САД у Русији Стефани Холмс којој је том приликом изражен протест због провокативних акција америчких репортера који су, илегално прешавши државну границу, снимали пропаганде материјале за злочиначки кијевски режим.

image