Нови напад Кијева на Курску нуклеарку; Захарова: Чин нуклеарног тероризма

Напад је покушан дроном камиказом, који је успешно оборен, јављају руски медији

Кијевски режим ноћас је покушао да изведе напад дроном по нуклеарци у граду Курчатову, у Курској област, открио је за ТАСС неименовани извор из безбедносних органа.

"Можемо са сигурношћу да констатујемо да су Оружане снаге Украјине кренуле путем нуклеарног тероризма, изабравши нуклеарну електрану Курчатов у Курској области као мету за своје нападе", оценио је саговорник.

Како преноси ТАСС, руске снаге су успеле да оборе дрон камиказу, којим су Украјинци покушали да изведу напад на нуклеарку.

Он је затим пронађен недалеко од складишта у којем се чува искоришћено нуклеарно гориво. 

У међувремену, огласили су се и из "Росенергоатома". Како је саопштено, нуклеарка ради нормално. Ипак, четврти енергетски блок биће искључен 25. августа због, како се наводи, раније најављених поправки. 

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова оценила је да је напад на нуклеарку од ноћас акт нуклеарног тероризма, који захтева моменталну реакцију Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА).

Подсетимо, украјинске снаге већ дуже време изводе нападе на нуклеарне објекте. Мета њихових напада до сада је претежно била Запорошка нуклеарка, иначе, највећи нуклеарни објекат у Европи. Ипак, однедавно, мета је постала и Курска нуклеарна електрана.

Један од команданата "Ахмата", чије се јединице боре у Курској области након продора Украјинаца од 6. августа, рекао је да је Кијев планирао да заузме нуклеарку. То је, према његовим речима, био један од циљева напада на ову област, након чега су Украјинци планирали да преговарају са Русима, надајући се да ће бити у бољој позицији.