Русија

Москва: САД спремне да дозволе Кијеву да америчким оружјем дугог домета гађа руске територије

Вашингтону се не може веровати када каже да је Украјини забрањено коришћење одређеног оружја, каже Антонов
Москва: САД спремне да дозволе Кијеву да америчким оружјем дугог домета гађа руске територијеGetty © Handout / Handout

Тврдњама Вашингтона да је Украјини забрањено да користи америчко оружје дугог домета за ударе дубоко унутар руске територије не може се веровати, рекао је амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.

Пентагон је прошле недеље саопштио да је Украјини, упркос захтева Владимира Зеленског, и даље забрањено да користи ракете АТАЦМС које испоручују САД, а које имају домет до 300 километара, за нападе на руску територију од пре 2014.

Антонов је данас новинарима рекао да америчке власти "задиркују" изјавама да Кијеву "није дозвољено коришћење система дугог домета за ударе на руску територију".

"Али у стварности, они у суштини припремају терен да једноставно уклоне сва постојећа ограничења, у одређеном тренутку", додао је руски изасланик.

Судећи по претходној помоћи Вашингтона Кијеву, укључујући обуку пилота за управљање авионима Ф-16, готово је извесно да ће се Украјина "борити америчким оружјем (дугог домета) против нас", рекао је амбасадор. "Где ће се то тачно догодити? Не можемо да кажемо нити да предвидимо", нагласио је он.

Према речима Антонова, администрација америчког председника Џозефа Бајдена постаје све непредвидљивија. "Нема гаранције да се цео свет неће променити сутра када се пробудимо. Како ће се Американци понашати у овој ситуацији, веома је тешко рећи", рекао је он.

Русија стога мора "одлучно да делује, повећавајући свој војно-индустријски потенцијал, јер ће само наша војска и морнарица заштитити нашу земљу", нагласио је амбасадор.

Антонов је, гостујући на руском Првом каналу у четвртак, одбацио тврдње америчких власти да нису знали за украјинске планове да нападну Курску област.

"Чврсто сам убеђен да у Кијеву не раде ништа без одобрења својих господара... Не би се усудили да мрдну прстом...у нашем правцу без сагласности Вашингтона", рекао је он.

Коментаришући судбину украјинских трупа које су ушле на руску територију, амбасадор је инсистирао да "нико не сумња да ће оне бити уништене, не потиснуте, већ уништене".

Министарство одбране Русије проценило је у четвртак да је Украјина изгубила више од 4.700 војника и неколико стотина јединица војне опреме, укључујући 68 тенкова и 53 оклопна транспортера, од почетка упада у Курску област 6. августа.

image