Русија

Т-90М добија систем активне заштите: Шта све може "арена-м"?

"Арена-м" може пресретати вођене и невођене ракете, као и кумулативне тенковске гранате које се крећу брзинама до 1.000 м/с и то на удаљености од око 50 м
Т-90М добија систем активне заштите: Шта све може "арена-м"?www.globallookpress.com © Кomsomolskaya Pravda

Најсавременији тенк руске војске у оперативној употреби – Т-90М "прорив", добио је ново побољшање које ће знатно повећати његову шансу да "преживи" у условима савременог ратовања. Наиме, према писању часописа "Милитари воч", "прорив" ће у будућности бити опремљен системом активне заштите "арена-м", а прва тура тенкова са овим системом је већ поручена.

Како се наводи, тенкови из породице Т-90, су у претходном периоду углавном били опремљени "soft-kill" системом активне заштите "штора-1", који је по својим техичко-тактичким карактеристикама знатно инфериорнији у односу на "арену" која је "hard-kill" систем.

Укратко речено, "soft-kill" механизми се ослањају на упозоравање посаде да је тенк означен ласером и "сакривање" возила употребом димних граната или уређаја за заслепљивање и ометање средстава за навођење непријатељских пројектила.

Са друге стране, "hard-kill" механизми подразумевају константно осматрање окружења ради откривања и праћења надолазећих претњи, израчунавања њихове путање и физичког пресретања, тј. уништавања претњи уз помоћ сопствених пројектила малих димензија, пре него што дођу до тенка.

Најпознатији систем на свету ове врсте је израелски "трофеј", инсталиран на модернизованим верзијама тенка "меркава 4", који се релативно добро показао у Појасу Газе, будући да је углавном имао успеха у заустављању тандем кумулативних пројектила испаљених из ручних ракетних бацача.

Русија је са развојем "hard-kill" система почела још деведесетих година, а "арена" је од тада израђена у неколико варијанти. Модернизована "арена-м" први пут је представљена 2018, а 2020. су званичници из Министарства одбране најавили да ће интеграција система на тенкове Т-90М започети 2025. године.

"Арена-м" може пресретати вођене и невођене ракете, као и кумулативне тенковске гранате које се крећу брзинама до 1.000 м/с и то на удаљености од око 50 м. Иако према декларативним карактеристикама систем може пресретати ракете који практикују напад "одозго", попут оних лансираних "џавелина" и НЛАВ-а, јер испаљује сопствене пројектиле и нагоре и надоле, највероватније то може радити само у случају НЛАВ-а.

Разлог за то је што не постоји потврда да радари за откривање надолазећих пројектила, који покривају простор испред тенка, покривају и читаву горњу полусферу тенка. Стога би пресретање ракете НЛАВ-а било могуће, јер она иако практикује напад "одозго", до тенка долази директном хоризонталном путањом, док пројектили "џавелина" имају знатно дужу путању будући да се пењу на одређену висину са које се потом обрушавају на циљ.

Поред домаће употребе, "арена-м" има озбиљан извозни потенцијал и то у склопу пакета модернизације тенкова Т-90, који се налазе у употреби оружаних снага других држава – пре свега Индије и Алжира, пише "Милитари воч" и подсећа да постоји могућност да ће се, ако се добро покаже, систем уградити и на модернизоване тенкове из породице Т-80.

Такође вреди подсетити да су се крајем октобра 2023. године, на појединим телеграм каналима специјализованим за наоружање и војне теме појавиле су се скице новог модела тенка Т-72Б3 или Т-72Б3М, заједно са информацијама о могућој уградњи "арена-м" на њега.

image