Русија

Украјинска војска гађала Белгородску област: Погинуло петоро цивила, рањено 12, међу којима су деца

Након напада украјинских оружаних снага на село Ракитно, шест особа, међу којима је дете, налази се у тешком стању, навео је гувернер Вјачеслав Гладков
Украјинска војска гађала Белгородску област: Погинуло петоро цивила, рањено 12, међу којима су децаGetty © Emil Leegunov/Anadolu

Оружане снаге Украјине напале су синоћ село Ракитно у Белгородској области и усмртиле петоро цивила а раниле 12 особа, међу којима је троје малолетних лица, навео је гувернер Вјачеслав Гладков на Телеграму.

"Тешка ноћ за нашу област. Оружане снаге Украјине извеле су усред ноћи брутални терористички напад на село Ракитно. На нашу велику жалост, непријатељско гранатирање је однело животе петоро цивила", написао је Гладков.

Шест особа, међу којима је дете, налази се у тешком стању након напада украјинских оружаних снага, навео је гувернер.

"Дванаест цивила је повређено. Деветоро је хоспитализовано, шест особа је у тешком стању, међу којима и 16-годишња девојчица која се после операције налази на интензивној нези у регионалној дечјој болници", написао је Гладков.

Лекари покушавају да стабилизују стање рањених, истакао је.

У украјинском нападу је оштећено 10 приватних кућа, а тренутно су без гаса мештани села Ракитно, Бориспоље и Новолењинско.

У Белгородској области је од 11. априла 2022. године на снази висок (жути) ниво опасности од тероризма, уведен због заоштравања ситуације на украјинско-руској граници и појачане активности украјинске војске у пограничним областима.

Дужина украјинске границе са Белгородском области је 350 километара. Од 9. августа 2024. у региону је уведен режим противтерористичке операције од 15. августа, ситуација у региону је призната као ванредна ситуација на федералном нивоу.

image